Започна кампания за почистването на боклуци от най-високия връх на Земята - връх Еверест.

По последни данни на връх Еверест има около 100 тона боклуци, които са оставени там от туристи и алпинисти, съобщи БиБиСи.

Непал измерва Еверест

Непал измерва Еверест

Еверест е 8 848 метра

По принцип алпинистите са заставени да не оставят отпадъци в планината и да връщат със себе си всичкото оборудване, което са използвали и генерирали по време на похода към върха. Въпреки това всяка година местните водачи на експедиции - шерпи, почистват тонове отпадъци от планината (б.р. - шерпите са етническа група, населяваща предимно планински райони на Непал в Хималаите. Заради добрата си подготовка и факта, че живеят на много висока надморска височина, тоест не се нуждаят от допълнително климатизиране, шерпите са познати като най-добрите алпинисти в Хималаите. В повечето случаи те предвождат и подпомагат експедициите до връх Еверест срещу финансова облага. След инцидента от месец април 2014 година, когато най-смъртоносната лавина на Еверест уби 13 шерпи, местните алпинисти заплашиха с бойкот правителството на Непал заради ниските си възнаграждения и огромния риск, на който се излагат. Исканията на шерпите бяха удолетворени от управляващите в страната).

Шерп изкачи Еверест за първи път след бедствията в Непал

Шерп изкачи Еверест за първи път след бедствията в Непал

Отдавна никой не смееше да се качва

Специално тази година кампанията за почистването на Еверест е фокусирана върху предмети, които могат да се рециклират в столицата на Непал - Катманду. Боклуците се извозват по въздушен път.

Най-често срещаните боклуци на Еверест логично са бутилки от вода, празни кутии за храна, изоставени и изхвърлени съоръжения за алпинизъм, тренировъчни приспособления, кислородни бутилки и други. Боклуците са предимно пластмасови и метални и подлежат на рециклиране.

Десетилетия наред почистването на боклуците от планината се осъществява именно от шерпите. Въпреки че програмите за почистването на Еверест вече се организират и координират от Комитета за контрол на замърсяването на Сагарматха (б.р. - Сагарматха е името на националния парк и защитена област в Хималаите в източната част на Непал, в който се намира южната половина от връх Еверест), действията по почистването на отпадъците, особено в най-високите райони, продължава да се извършва главно от шерпи.

Крадците изкачиха и Еверест - изчезват бутилки с кислород

Крадците изкачиха и Еверест - изчезват бутилки с кислород

Нито един от смъртните случаи не е свързана с кражбата на бутилки с кислород, поне засега