Будистки монаси кремираха останките на планинските водачи, които бяха погребани при най-смъртоносната лавина на Еверест. Етническите шерпи в Непал дори заплашиха да бойкотират подпомагането на алпинистите на най-високия връх в света, отбелязва АП.

Бойкотът на шерпите може сериозно да прекъсне сезонa на изкачванията на Еверест, който е сериозно препитание за хиляди непалски планински водачи и носачи. Алпинистите, които искат да покорят Еверест, разчитат много на шерпите за всичко в неблагоприятните и тежки условия.

Най-малко 13 шерпи загинаха при лавина на Еверест в петък. Трима все още липсват.

Точно сега не мога да мисля дали да се връщам в планината", каза братовчед на един от загиналите шерпи.  Стотици хора се събраха по улиците на непалската столица Катманду, за да изпратят шестима загинали.

Един планински водач може да спечели 6 хиляди долара за три месеца, колкото и продължава сезонът на изкачванията. Годишната средна заплата в Непал е 700 долара.

Повечето опити да се покори Еверест ( 8 850 метра) са в средата на май, когато времето е най-благоприятно.

Шерпите изразиха гнева си от това, че не е имало по-голям отговор от страна на непалското правителство. Представител на Непалската планинска асоциация каза, че водачите обмислят бойкот, за да прокарат исканията си.

Без водачи би било невъзможно експедициите да продължат.

Представителят допълни, че в момента има около 400 чуждестранни алпинисти от 39 експедиции в планината. Също толкова планински водачи и много други носачи, готвачи и други.

Правителството на страната отпуска от 415 долара помощ на семействата на загиналите водачи, но шерпите искат по-добро отношение. Искат повече отпуснати средства от правителството, което печели милиони долари от алпинизма. Шерпите искат да се удвоят компенсациите за тези, които са загинали на Еверест - до 20 800 долара и част от таксата за изкачване да бъде пренасочвана от правителството към фонд за помощ. Те също искат правителството да изгради паметник в столицата на загиналите при лавината и да се приемат регулации за безопасност.