Очаква се учените да разкрият в сряда първата снимка на черна дупка, пробив в астрофизиката, който дава представа за небесните чудовища с толкова интензивни гравитационни полета, че дори и светлината не може да избяга, съобщава "Ройтерс".

Американската национална научна фондация насрочи пресконференция във Вашингтон, за да обяви "революционен резултат от проекта" Event Horizon Telescope - ЕНТ, международно партньорство, сформирано през 2012 г., за директно наблюдение на заобикалящата среда на черна дупка.

В Брюксел, Сантяго, Шанхай, Тайпе и Токио се организират едновременни пресконференции.

Хоризонтът на събитията на черната дупка, едно от най-опасните места във Вселената, е точка без връщане, отвъд която нищо - звезди, планети, газ, прах, всички форми на електромагнитно излъчване, включително светлина - са погълнати безвъзвратно.

Откриха чудовищна черна дупка от бебешката възраст на вселената

Откриха чудовищна черна дупка от бебешката възраст на вселената

Намира се в центъра на квазар...

Докато учените, участващи в изследването, отказаха да разкрият констатациите преди официалното обявяване, те са наясно с целите си.

"Това е един проект мечта, да се направи първата снимка на черна дупка. Ние работим в сътрудничество с над 200 души в международен план", коментира астрофизикът Шепърд Долмън, директор на проекта в Центъра за астрофизика, Харвард и Смитсониън.

Пресконференцията е насрочена за 9 часа (13:00 GMT) в сряда.

Изследването ще тества научния стълб за общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, според астрофизика на Университета в Аризона Димитриос Псалтис, учен от проекта. Тази теория, представена през 1915 г., има за цел да обясни законите на гравитацията и тяхната връзка с други природни сили.

Учените потвърдиха теорията на Айнщайн за свръхмасивните черни дупки

Учените потвърдиха теорията на Айнщайн за свръхмасивните черни дупки

Наблюдават звезда привлечена от гравитациооното поле на черна дупка в центъра на Млечния път

Учените наблюдават две свръхмасивни черни дупки.

Първата е с името Стрелец А* - е разположен в центъра на нашата галактика Млечен път, притежава 4 милиона пъти по-голяма маса от нашето слънце и се намираща се на 26 000 светлинни години от Земята.

Светлинната година е разстоянието, което светлината пътува за една година - 9,5 трилиона км.

Втората е наречена М87 - се намира в центъра на съседната галактика на Дева А, с маса 3,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето и намираща се на 54 милиона светлинни години от Земята.

От M87 излиза огромна струя от субатомни частици почти със скоростта на светлината.

Черните дупки, които са с много различни размери, са изключително плътни образувания, създадени при колапса на много масивни звезди в края на жизнения им цикъл. Свръхмасивните черни дупки са най-големият вид, поглъщащи материя и радиация и вероятно се сливат и с други черни дупки.

Астрономически прозрения за радиосигнали от 3 млрд. светлинни години

Астрономически прозрения за радиосигнали от 3 млрд. светлинни години

Взривове, които излъчват повече енергия за една милисекунда, отколкото нашето слънце за цял ден

Псалтис описва черните дупки като "екстремна деформация в пространство-времето", термин, отнасящ се до трите измерения на пространството и едното измерение на времето, свързано в един четириизмерен континуум.

Долмън обяснява, че изследователите на проекта са получили първите данни през април 2017 г. от глобална мрежа от телескопи. Телескопите, които събират първоначалните данни, се намират в щатите Аризона и Хавай, както и в Мексико, Чили, Испания и Антарктика. Оттогава към мрежата са добавени телескопи във Франция и Гренландия.

Учените също така ще се опитват да открият за първи път динамиката в близост до черната дупка, тъй като материята обикаля със скорост близка до светлинната, преди да бъде погълната.

Публикуваха последната статия на Стивън Хокинг – за „пухкавите“ черни дупки

Публикуваха последната статия на Стивън Хокинг – за „пухкавите“ черни дупки

Работил е по нея през последните си дни…

Фактът, че черните дупки не позволяват на светлината да избяга, прави наблюдението им доста трудно.

Учените търсят пръстен от светлина - радиация и материя, които обикалят с огромна скорост около ръба на хоризонта на събитието - около област от тъмнина, представляваща действителната черна дупка, известна като сянка или силует на черната дупка.

Теорията на Айнщайн, ако е вярна, би трябвало да позволи изключително точно прогнозиране на размера и формата на черната дупка. "Формата на сянката ще бъде почти идеален кръг в теорията на Айнщайн", допълва Псалтис.

Д-р Пол Макнамара, астрофизик от Европейската космическа агенция, коментира пред АФП: "Преди повече от 50 години учените видяха, че в центъра на нашата галактика има нещо много светло. Този мистериозно светъл обект беше много плътен и имаше "силно гравитационно притегляне, което кара звездите около него да се движат много бързо - за около 20 години".

На нашата собствена слънчева система й отнема 230 милиона години, за да обиколи Млечния път. Смята се, че черната дупка в центъра на нашата галактика е с ширина повече от 22 милиона километра.

Учените от проекта EНТ съобщават, че ще се стремят да заснемат ярък образ, но предупреждават, че това все пай няма да е лесно. "Качеството на изображенията зависи от подреждането на телескопите, метеорологичните условия, както и от замъгляването на изображенията, когато светлината пътува от черната дупка към Земята".

В крайна сметка, все пак ще видим първата истинска снимка на черна дупка