Европейската космическа агенция - ESA отложи старта на тригодишна мисия за изучаване на планети в други слънчеви системи по-малко от час преди изстрелването, съобщава АП.

Европейската космическа агенция обяви, че изстрелването от Куру, Френска Гвиана, на мисията Characterising ExOPlanets Satellite или CHEOPS, ще се забави с най-малко един ден.

Научният директор на ESA Гюнтер Хасингер коментира, че "софтуерна грешка в горния етап на Фрегат" на ракетата "Союз" е причина за отлагането.

"С тази сложна мисия няма да поемаме никакви рискове", добави той, като призова хората едновременно да "стискат палци утре".

 Европейската космическа агенция подготвя почистване на космически боклук

Европейската космическа агенция подготвя почистване на космически боклук

Искат да премахнат 3000 неработещи сателита, нов пазар за обслужване в орбита

Мисията ще се съсредоточи върху 100 от откритите досега повече от 4000 планети, определят вероятността за планета, подобна на Земята, способна да поддържа живот, заяви пред АП швейцарският астроном и носител на Нобеловата награда Дидие Келоз.

"Ние сме една планетна система сред много. Всичко е свързано с нашето място във Вселената и ние се опитваме да го разберем", обяснява той.

Космически телескоп ще анализира плътността и радиусите на екзопланетите и ще определи дали те имат атмосфера, коментира Келоз и добави, че "ние не знаем нищо, освен че те са там".

Веднъж поставен, телескопът ще се съсредоточи върху ярки звезди, за да определи размера на екзопланетите, докато преминават пред своята звезда.

 Съвместна мисия на NASA и ESA ще донесе проби от Марс на Земята

Съвместна мисия на NASA и ESA ще донесе проби от Марс на Земята

Първото двупосочно марсианско пътешествие в историята…