Международната космическа станция (МКС) не е била сериозно засегната от инцидента с руския лабораторен модул "Наука". Това се посочва в изявление, публикувано в сряда на уебсайта на Националната администрация по аеронавтика и космос на САЩ (НАСА). Станцията е в добро състояние и системите ѝ работят нормално. "Работата продължава както обикновено", се казва в съобщението.

В сряда изпълнителният директор на "Роскосмос"за пилотирани космически програми Сергей Крикалев заяви в интервю за телевизионния канал Русия-24, че МКС не е повреден след непланираното активиране на двигателите на руския модул. Според него, всеки такъв цикъл на стрес се взема предвид в ресурса.

Припомняме, че в края на юли, "Наука" изплаши МКС, когато неговите двигатели случайно се включиха след скачване Международната космическа станция, като за кратко изтласка станцията от позицията ѝ. 

Няколко часа след скачването, двигателите на "Наука" неочаквано се включиха, принуждавайки персонала на борда на МКС да пусне двигателите в руския сегмент на станцията, за да противодейства на ефекта.

Руски модул изтласка Международната космическа станция от позицията й

Руски модул изтласка Международната космическа станция от позицията й

Лабораторният модул "Наука" случайно включи двигателите си след скачване

Модулът се включи "неволно и неочаквано, премествайки станцията на 45 градуса извън позицията", каза НАСА в Twitter. "Операциите по възстановяване върнаха позицията и екипажът не е в опасност."

"Наука" бе изстрелян на 21 юли от космодрума Байконур в Казахстан, носен от руска ракета "Протон", и представлява първото за Русия скачване на модул на МКС от 11 години. Ще са необходими няколко месеца и множество излизания в космоса, за да се интегрира напълно модулът с космическата станция.