НАСА избра компанията на Илън Мъск SpaceX да създаде първия луноход на частна компания и да изпрати двама американски астронавти на Луната, съобщиха от американската космическа агенция, предаде ДПА.

Договорът е за 2,9 милиарда долара и е част от програмата на НАСА Artemis, която има за цел да върне астронавтите на Луната до 2024 г. като трамплин за първата мисия на хората до Марс.

SpaceX се конкурира с Blue Origin, частната космическа компания на основателя на Amazon Джеф Безос, и с компанията Dynetics.

Корабът Starship на SpaceX, проектиран да кацне на Луната, ще включва просторна кабина и два шлюза за излизане на повърхността на Луната, отбелязват от НАСА.

Целта е в крайна сметка да се разработят системи за кацане и за космическо пътуване до Луната и Марс, които могат да се използват многократно.

Мисията включва изпращане на четирима астронавти с космическия кораб Orion на НАСА до лунна орбита, откъдето двама ще бъдат прехвърлени на система на SpaceX за кацане на Луната.

Двамата астронавти ще проучат лунната повърхност за около седмица преди да се върнат на Земята. Те ще са първите хора на Луната от над 50 г. Най-малко един от двамата астронавти ще е жена. НАСА също планира да изпрати и първия чернокож на Луната като част от програмата Artemis.

САЩ изпратиха 12 астронавти на Луната между 1969 и 1972 г.