Министерството на антиките в Египет е поръчало на входа на музей, който все още е в процес на строеж, да се сложи 12-метров древен колос на прочутия фараон Рамзес Втори. 
Музеят се намира в близост до египетските пирамиди до Гиза и се очаква скоро да бъде открита първата част от него. Той ще носи името Великия египетски музей и ще стане дом за едни от най-ценните археологически находки, разкриващи величието на древните египтяни.

Снимка 336433

Източник: EPA/БГНЕС

Откриха гробница на повече от 3000 години в Луксор

Откриха гробница на повече от 3000 години в Луксор

Гробницата е била на градски съветник и е пълна с различни артефакти

Огромният древен колос е поставен по-рано днес. Той тежи над 80 тона и е висок 12 метра. Статуята датира на около 3 300 години.
На поставянето на статуята присъстваха доста любители на древноегипетската култура, както и официални представители на властите в страната, включително и министърът на антиките Халед ел Анани.

Колосът ще бъде постоянно изложен на входа на музея. В самия музей ще бъдат поместени някои от най-уникалните и ценни археологически артефакти, включително и такива, принадлежащи на известния фараон Тутанкамон.

На поставянето на колоса Халед ел Анани посочи, че на входа на грандиозния музей е предвидено да се сложат и други 87 артефакта. Музеят ще отвори врати по-късно през 2018 година.

Снимка 336427

Източник: EPA/БГНЕС

8-метрова статуя на 3000 години бе открита в Кайро

8-метрова статуя на 3000 години бе открита в Кайро

Предполага се, че е на фараона Рамзес II

Припомняме, през месец март 2017 година археолози откриха огромна статуия в близост до останките на храма на Рамзес Втори в античния град Хелиополис, намиращ се в източните райони на днешната столица - Кайро. Статуята е висока 8 метра и датира на повече от 3 000 години.

Тогава археолозите предполагаха, че статуята е именно на прочутия фараон Рамзес Втори, а министърът на антиките Анани изрази надежда, че откритието ще върне туристическия блясък на Египет. По-късно обаче се оказа, че откритата статуя е на друг фарон - Псаметих Първи.

Откритата статуя била на друг фарон

Откритата статуя била на друг фарон

Еладетелят от 26-ата династия е живял доста по-късно