Министърът на антиките в Египет Калед ал-Анани обяви в четвъртък, че археолози са открили гробище в Луксор. В гробницата са намерени дузина саркофази, мумии на фараони, ушебти статуи и фигурки, както и позлатени маски.

Древноегипетското гробище е наречено "Camp 157" е открито от египетска археологическа мисия на западния бряг в Луксор. Гробището датира от 18-та египетска династия.

Гробището или поне една от гробниците е принадлежала на градски съветник, който се е казвал Осархат. Градският съветник е била рядка професия в Древен Египет по този период, посочват изследователи. Според археолозите по наблюдения върху мумиите на собствениците на гробницата, те са починали от болест, но все още не се знае точна каква е била болестта.

В гробницата са намерени шест мумии, които са в добро състояние, защото са били в саркофази. Освен тях са открити и оцветени маски. Намерени са и 1 050 статуи и ушебти фигурки, някои от които направено от глина.

Според Калед ал-Анани, за да се достигне до главната врата на гробниците е било необходимо да се отстрани 450 метра земна маса и чакъл.

Археолозите продължават с разкопките. Възможно е да бъдат намерени още ценни артефакти. Министърът на антиките в Египет е съобщил за откриването и на други две гробища, но информация за тях все още няма.

8-метрова статуя на 3000 години бе открита в Кайро

8-метрова статуя на 3000 години бе открита в Кайро

Предполага се, че е на фараона Рамзес II

Припомняме, само преди месец в квартал в Кайро, Египет беше открита статуя на фараон, висока 8 метра и датираща на повече от 3000 години. Първите предположения бяха, че статуята е на фараона Рамзес II, но в последствие се оказа, че колосът е на фараона Псаметих I