Обща археологическа мисия между италиански и иракски изследователи разкри руините на древно шумерско пристанище в Месопотамия.

Откритието датира на 4 000 години, предаде ДПА. Според учените откритието може да допринесе за нови и свежи познания за най-древната цивилизация в света.

Шумерите са се заселили в Месопотамия преди повече от 6 000 години, в район, който днес попада в съвременните граници на Ирак. Районът е известен като "люлката на цивилизация". Там е измислена първата писменост, която планетата познава. Шумерите били и първите, усвоили колелото, плуга, напояването, 24-часовия ден и много други.

Лича Романо и Франко Д"Агостино от Римския университет "Ла Сапиенца" са лидери на археологическите мисии, които правят разкопки в района. По думите им е възможно настоящето откритие да е едно от древните пристанища в Абу Тбейра (Abu Tbeirah) - пустинна местност, намираща се на около 7 километра южно от град Насирия.

"Това е най-древното пристанище, което някога ще бъде открито в Ирак. Единствените подобни останки от пристанище, които са изследвани, са в близост до Ур. Те обаче са около 2 000 години по-млади", посочиха археолозите.

Басейнът на древното пристанище е бил с дължина 130 метра и ширина 40 метра. Капацитетът на съоръжението е равен на 9 басейна с олимпийски размери. Вероятно е водата да се е използвала и за други цели - гигантски резервоар например.

С откритието може да се предположи, че шумерските градове-държави са били свързани по делтата на реките Тигър и Ефрат много по-рано от предполаганото, уточни Д'Агостино.