Социалното напрежение принуждава хората да спят по-малко, което води до „глобална криза на съня".

Това показва ново изследване, което е направено на базата на събрана информация чрез смартфон приложение, цитирано от "Франс прес".

То позволява на учени от Мичиганския университет да проследят различните модели за спане по света – събиране на информация за възрастта, пола и количество естествена светлина, на която отделният човек е изложен, на потребители от 100 страни, и по-добро разбиране как културното напрежение може да засегне биологичния ритъм на човек.

Ефектът на обществото върху съня остава до голяма степен неопределен”, се отбелязва в изследването, което е публикувано вчера в списание Science Advances.

Откриваме, че социалното напрежение отслабва или надделява над вечерния ни биологичен часовник, което кара хората да се бавят с лягането и така да спят по-малко, допълват учените.

Мъжете на средна възраст спят най-малко и по-малко от препоръчаните между 7 и 8 часа сън всяка нощ. И възрастта се оказва най-важният фактор за определяне на количеството сън.

Изследването е осъществено с приложението „Entrain" , пуснато през 2014 година, с идеята да помага при справяне с часова разлика при пътуване със самолет.

Учените са отправили молба към 6000 потребители на приложението на над 15-годишна възраст да изпращат анонимни данни за съня им, събуждането и достъпа до светлина, което е позволило на учените да съберат огромно количество информация за моделите на сън по света.

Сънят се ръководи от „вътрешен часовник" – център с 20 хиляди нервни клетки с големината на оризово зърно, намиращ се зад очите, който се настройва от количеството светлина, особено естествена.

Средното количество ежедневен сън по света варира от минимум 7 часа и 24 минути в Сингапур и Япония до максимум 8 часа и 12 минути в Холандия, показва изследването.

Макар разликата от 48 минути да се разглежда като незначителна, само половин час по-малко спане може да има последствие върху здравето и когнитивните функции на мозъка, алармират учените.

Недостатъчният сън представлява непосредствена заплаха за човешкото здраве", отбелязват още.

Жените спят средно 30 минути повече от мъжете, като си лягат по-рано и стават по-рано. Става ясно също, че хора, изложени на повече естествена светлина през деня, често си лягат по-рано.

Наскоро публикувано проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ показва, че един на трима американци не спазват препоръчания минимум от 7 часа сън на денонощие.