Български евродепутати поздравиха утвърждаването на Мария Габриел за нов български евродепутат.

"Мария Габриел заслужено получи подкрепа от Европейския парламент, който с голямо мнозинство, тайно, гласува кандидатурата й за еврокомисар. Колегите високо оцениха представянето й на изслушването, а мнозина от тях добре познават и работата й като евродепутат. Очаквам след одобрението й от Съвета да видим демонстрираната от нея готовност за поемане на новите задължения и на амбицията й за справяне с предизвикателствата в този нелек период за Европейския съюз", заявява Филиз Хюсменова, евродепутат от АЛДЕ/ДПС.

Тя очаква от Мария Габриел откритост и добро сътрудничество с останалите евроинституции.

"Смятам, че от нейната ерудиция и от активната й работа ще спечели секторът цифрова икономика, но най-вече ще спечелят европейските граждани, които тя постави в центъра на политиката, която ще води", заявява Хюсменова.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, смята, че действително можем да сме горди с резултата от гласуването - огромно мнозинство от 517 гласа "за"

"Това е наистина уважението, което нашите колеги тук имат към Мария Габриел, към България. Това беше наистина достойна кандидатура и аз вярвам, че Мария Габриел ще ни накара да се чувстваме още много пъти горди с изпълнението на длъжността комисар в един наистина важен ресор. Наистина, България има голяма поддръжка. Още веднъж - успех, Мария!", заявява Емил Радев във видео обръщението си.