Европейската комисия предложи да се въведе законодателство, с което да се повиши качеството на питейната вода в страните членки на Общността.

Идеята е гражданите на ЕС да пият по-чиста питейна вода, да се подобри достъпът до питейно водоснабдяване и да се осигури повече информация за гражданите.

Мерките се предвиждат и с цел да се предотвратят възможности за нови опасности пред здравето на хората, както и да се стимулира употребата на чешмяна вода, което да редуцира употребата на пластмасови бутилки. Ограничаването на бутилките би довело и до по-малко пластмасови отпадъци.

По данни на ЕК към момента чешмяната вода в Европа струва около 0.2 евро или 2.5 евроцента за литър, което е рязко по-малко от цената на бутилираната вода. По думите на зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс хората може и да започнат да предпочитат чешмяната вода, в случай, че е доста по-евтина и когато са наясно, че тя не е опасна за здравето им.

Българите се съмняват в чешмяната вода

Българите се съмняват в чешмяната вода

Над 90% от българите одобряват да се посочва изворът на бутилираната вода

Един от принципите на европейския стълб на социалните права, който правителствените и държавните ръководители единодушно подкрепиха по време на срещата на върха в Гьотеборг, гласи гражданите на съюза да има право на достъп до основни услуги с добро качество, в това число и водоснабдяване.

ЕК констатира, че повечето граждани на ЕС разполагат с много добър достъп до, което се дължи на съществуващото от много години законодателството на ЕС, което защитава европейците и гарантира достъпа им до висококачествена питейна вода.

Законодателството, което ЕК предлага сега, цели това високо качество да се запази в дългосрочен план. Правилата, по отношение на които Комисията предлага актуализация, ще повишат качеството на водата и безопасността ѝ.

Новите правила ще изискват от държавите членки да подобрят достъпа до услугата за всички, най-вече за уязвимите и маргинализираните групи, чийто достъп до питейна вода е затруднен.

Обвиниха белгийски ресторанти в продажба на "минерална вода" от чешмата

Обвиниха белгийски ресторанти в продажба на "минерална вода" от чешмата

Производителите на марката "Вал" твърдят, че бутилките им са били презареждани от мрежата

Благодарение на друга важна промяна в законодателството обществеността ще разполага с разбираема и удобна за ползване онлайн информация за качеството на питейната вода и за водоснабдителната система в съответния регион, с което се очаква да се повиши доверието в качеството на чешмяната вода.