С голямо мнозинство бе гласуван докладът на българския евродепутат Андрей Ковачев, представящ препоръките на Европейския парламент (ЕП) до Европейския съвет относно 72-та сесия на Общото събрание на ООН по време на провелото се последно за пленарния сезон заседание на ЕП в Страсбург.

За втора поредна година, евродепутатът е избран за докладчик на Европейския парламент по доклада с препоръките до Европейския съвет за приоритетите на ЕС пред Общото събрание на ООН.

По време на изказването присъства и Върховният представител по въпросите на външните работи Федерика Могерини.

Евродепутатът застъпи позицията, че ЕС подкрепя програмата за реформи на новия генерален секретар на ООН, базирани върху широк консенсус, за да се отразят предизвикателствата на новото време, да се допринесе за демократичен контрол и повече прозрачност, да се върне доверието на хората в ефективността и приноса на световната организация.

Докладът е фокусиран върху осем приоритета: световният мир и сигурност, борбата с тероризма, разоръжаването, миграционната криза, човешките права, демокрацията и върховенството на закона, устойчивото развитие и измененията в климата, както и институционалната реформа в Съвета за сигурност на ООН.

По-конкретно са засегнати теми като зачитането на международно установените граници и териториалната цялост на източноевропейските държави и държавите от Южен Кавказ и по-конкретно Грузия, Молдова и Украйна, подкрепата за разрешаването на конфликта в Нагорно-Карабах, както и съдействието за ядрено споразумение между Иран и Съвета за сигурност към ООН. Не на последно място, ЕС насърчава ООН да заяви по-ясни многостранни ангажименти за мирни решения на конфликтите в Близкия Изток, особено Сирия и Северна Африка.

С представянето на този доклад всяка година се дава възможност да се чуе гласът на Европейския парламент пред Общото събрание на ООН във времена, в които Европа трябва да търси по-голяма координация между държавите-членки, вкл. в системата на ООН, като най-подходящ отговор срещу рисковете за мира и сигурността, за проточващата се миграционна криза, настъпващите климатични промени, както и срещу терористични атаки.

Липсата на подходящи мерки срещу тези проблеми застрашава вътрешната и външната сигурност на ЕС. Според Ковачев "има необходимост Европа да поеме по-голяма отговорност за справянето с тези предизвикателства. Понастоящем, ЕС финансира 40% от бюджета на ООН. Време е ЕС също така да стане и най-големият носител на сигурност в системата".

Държавите-членки в Общото събрание са призовани да обединят усилията за установяването на мир на територията на Афганистан, както и да се прекратят заплашителните действия на Северна Корея. ЕП насърчава делата на Съвета за сигурност, свързани със заплахи за сигурността в Сахел, Сахара и езерото Чад, с оглед на опасността от тероризъм, отправени от ИДИЛ/ДАЕШ, "Ал Кайда" и "Боко Харам".

За първи път докладът поставя акцент върху напрежението в Западните Балкани, призовавайки ООН и в частност Съвета за сигурност, да приеме ролята на медиатор в случаите, когато външни фактори заплашват да дестабилизират реформите, провеждащи се в региона.