В основата на успешното председателство са доброто планиране и координацията най-вече с останалите страни от триото и Европейската комисия.

Тази позиция изрази пред News.bg българският евродепутат в групата на ЕНП Ева Майдел. "Естествено, предвид големите теми, които ще са в европейския дневен по време на нашето председателство - Брекзит, мигрантския натиск към ЕС, бъдещето на Съюза, ще е полезно, ако координираме плановете и приоритетите си и с други страни-членки", категорична е тя.

"Пред България се отваря шанс да демонстрира своите идеи за развитие на ЕС и да бъде активен участник в създаването на европейските политики", подчерта Майдел. Важно е да си поставим амбициозни целите, които са и постижими в рамките на краткия период от шест месеца, допълни евродепутатът.

По думите й дневният ред на българското председатеслтво ще бъде белязан в голяма степен от горещите теми в ЕС.
"Въпреки оптимизма ми, не мисля, че е реалистично някоя от тях да бъде решена в рамките на нашата ротация. Но приоритизирането на секторна тема като дигитализацията може да бъде добра стратегия за запомнящо се председатеслтво с положителен ефект върху целия ЕС. Ако заложим на теми като финансови технологии (Fintech), киберсигурност, икономика на данните, онлайн платформи, можем да постигнем измерим успех, който ще бъде високо оценен от всички държави", убедена е Ева Майдел.

Ротационното председателстване на Съвета на ЕС дава възможност за приоритизиране на едни преговори по законодателни досиета пред други, както обясни евродепутатът. Майдел е убедена, че ако иска да продължи и засили развитието си като дигитален лидер, България може да работи за по-бързото придвижване на досиетата от пакета за Единния цифров пазар, например.

Бих искала да видя в календара на председателството, например, отбелязване на тематични дни като "дни на дигиталните технологии" или "дни на роботиката", или провеждане на състезания по програмиране, известни като хакатони, международни форуми за учени или предприемачи от сферата на ИКТ, пожелава си евродепутатът.