Европа трябва да осигури възможности за регионите си и да им помогне да създават стойност, за да се изправи пред предизвикателството на модернизирането на икономиката. Днес, 18 юли Евро комисията предлага нов набор от действия, с които има за цел да подпомогне допълнително европейските региони да инвестират в нишите, в които те са конкурентоспособни и да поощряват необходимите иновации, устойчивост и растеж.

По-слабо развитите икономики в света получиха основно ползи от глобализацията, но докато ползите са за всички, то разходите често се понасят неравномерно. Това е подчертано в документа за размисъл на Комисията относно извличането на ползите от глобализацията.

Заместник-председателят Юрки Катайнен, в чийто ресор са заетостта, икономическият растеж, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: "За да се възползваме от глобализацията, трябва да създадем благоприятна среда, в която да може да се материализира напредъкът в търговията и технологиите"

Той подчерта още, че стратегиите за инвестиции и иновации, които се разработват и прилагат на местно равнище, са ключови в посрещането на това предизвикателство.

"Навлезли сме в "глокалната" епоха, по думите на председателя Юнкер, в която въздействието на глобалните предизвикателства се усеща първо на местно равнище. Нашите икономики са в процес на дълбоки промени и този процес е необратим. Но ние можем да помогнем на нашите региони да се сдобият с правилните инструменти за стабилен и траен растеж — интелигентната специализация се състои именно в това", заяви Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу. 

Комисията възнамерява да доразвие положителния си опит с два пилотни проекта - Индивидуална подкрепа, съобразена със специфичните предизвикателства в райони, изправени пред индустриален преход и Междурегионални партньорства за иновации, подпомагани със средства на ЕС.

Допълнителни усилия ще бъдат положени и за държавите членки в премахването на останалите пречки за растежа и създаването на благоприятна среда за предприятията. Особено внимание ще бъде обърнато на качеството и открития достъп до публичните научни изследвания, сътрудничеството между предприятията и университетите и съгласуването на местните бази от умения с изискванията на пазара, с помощта на структурите за подкрепа на Комисията.