"Днес, работодателите търсят хора, които имат така наречените хоризонтални умения. Това включва способността за адаптиране в динамична работна среда, предприемачески дух и лидерски качества" заяви Момчил Неков по време на конференциятa "От какви умения ще се нуждаем за професиите на бъдещето?". 
Конференцията се проведе в Европейския парламент, а евродепутатът Неков беше домакин на работодатели, експерти и политици.

Придобиването на минимален набор от умения като математическа и езикова грамотност не е достатъчно на младите хора, за да си намерят добра работа.

Момчил Неков, който бе излъчен за докладчик по темата от комисията по образование и култруа на Европейския парламент, смята, че пакетът от мерки на ЕК следва да гарантира, че всеки млад човек трябва да има възможности за трупане на умения и професионално развитие, а не просто да бъде грамотен.

Българският евродепутат обърна внимание на факта, че работодателите искат служителите им да притежават меки умения като работа в екип и комуникативност, докато в същото време само 25% от тях предлагат възможности за чиракуване в своите компании. Според Неков развиването на умения трябва да е споделена отговорност между бизнеса и образователните институции.

Сттатистиката показва, че 40% от работодателите не могат да намерят хора с необходимите им умения. 77% от изпълнителните директори пък са загрижени, че недостигът на ключови умения в служителите може да навреди на растежа им.

Момчил Неков обърна внимание на предложената от Еврокомисията "Нова европейска програма за умения", която се фокусира именно върху това, че в ЕС има 70 милиона души, които не умеят да си служат с нови технологии и са минимално грамотни.