Критиките към Европейския съюз (ЕС) са, че е прекалено бавен, не е ефективен и не се адаптира към променящата се международна обстановка например с войната в Сирия и последвалата миграция.

Това заяви пред студенти председателят на Съюза на европейските федералисти и евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.
Срещата бе организирана в рамките на Международния младежки семинар "Насърчаване на младежкото участие в изборите за Европейски парламент" от Националната студентска конфедерация по програма "Еразъм+" на ЕС.

Изборите за Европейски парламент насрочени за 23-26 май 2019 г.

Изборите за Европейски парламент насрочени за 23-26 май 2019 г.

Изборите по закон трябваше да се проведат на 9 юни

"Изключително важно е на фона на фалшивите новини младите хора да бъдат критични, когато дават своя глас на предстоящите европейски избори. Да съпоставят, да са критични към всичко, което се случва около нас, независимо кой го казва - който и авторитет да бъде, трябва да търсим другото мнение, други източници", подчерта политикът.

Андрей Ковачев: Играта със страховете на хората е много непочтено нещо.

"Ако младите не гласуват, остава да решава за тяхното бъдеще някой друг", тълкува евродепутатът.
Той изтъкна, че са наложителни общи решения по теми, за които смятаме, че е по-важно да имаме общи политики. В тези случаи трябва да дадем компетенциите на един наднационален ЕС. 
В същото време трябва да се разграничат темите и политиките, за които смятаме, че трябва да бъдат изключително в компетенциите на националните държави на принципа на субсидираността, изтъкна Ковачев.

ГЕРБ с най-много евродепутати, ако изборите за ЕП бяха днес

ГЕРБ с най-много евродепутати, ако изборите за ЕП бяха днес

Българите гледат на евроизборите догодина през вътрешнополитическата си призма

Евродепутатът алармира, че често хората, които критикуват ЕС, са онези, които казват, че трябва да национализираме някои основни политики.
"Външните министри на отделните национални държави в Съюза имат много по-голяма тежест от Федерика Могерини", посочи той.

Задача на нашето гражданско общество, на семейството е да пазят паметта и да се прави паралел, когато сме недоволни от нещо в настоящето, по думите му.
ЕС ни дава възможност да наваксаме в това, в което сме изостанали, както и да инвестираме в конкурентно-способна икономика, привлекателна инвестиционна среда и повече работни места, обясни Ковачев.

Андрей Ковачев: Европейската идентичност не трябва да пречи на националната.

Федералистът постави акцент върху управлението на силни световни икономики като Русия и Китай, като сравни политиката им с тази на ЕС. Според него икономически Европейският съюз е силен, но по отношение на политиката има доста слаби места.

Ковачев коментира идеите на германския канцлер Ангела Меркел за Европейски съвет за сигурност и европейска армия.
Според него ЕС има нуждата да се насочи към точно такива политики.

На семинара присъстваха студенти от няколко европейски държави като Чехия, Гърция, Франция, Испания Италия и Словакия, които взеха участие в дискусията.

Марин Льо Пен обяснява в България за нациите и свободата

Марин Льо Пен обяснява в България за нациите и свободата

Поканена е от Марешки и във връзка с избори за Европейски парламент догодина