Преговорите за Брекзит може да бъдат блокирани, ако във Великобритания не се сформира правителство бързо. Това смята българският евродепутат Емил Радев за резултатите от вота във Великобритания.

Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания
Обновена

Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания

Все пак са най-голямата партия в парламента

Според него досегашния британски премиер Тереза Мей изглежда не постига целта, с която предизвика предсрочните избори, а именно да получи абсолютно мнозинство и да затвърди позицията си преди Брекзит.

"Най-добрият вариант е да има твърдо и прогнозируемо мнозинство, така че да бъде ясно, че водените преговори са легитимни и оттам нататък решенията, които ще се вземат, ще се изпълняват от правителството на Великобритания", смята Радев.

"Тези преговори са много важни, защото влияят върху европейската икономика и върху икономиката на Великобритания, затова трябва да има последователност. Ние виждаме, че ако сега консерваторите не съставят правителство, има малка вероятност то да се състави от противниците на излизането от ЕС и това може да доведе до втори референдум като евентуален сценарий", коментира още евродепутатът.

Той подчерта, че ЕС не бил заложник на Великобритания, защото до окончателното излизане на страната от Общността има ясни правила, които тя да спазва като член на съюза. Евродепутатът поясни, че няма причини за притеснения от страна на европейските граждани, които работят и учат във Великобритания, защото правата им ще бъдат гарантирани.