Въглищната енергетика, осигуряваща десетки хиляди работни места в нито един момент не трябва да бъде поставяна под въпрос. Това каза по време на пресконференция евродепутатът от групата на Европейската народна партия Владимир Уручев.

Той информира, че българските евродепутати са изготвили единна национална позиция за запазването ѝ.

Той констатира още, че гласуването за въпросната директива за забрана на въгледобива в Арктика на практика означава спиране на субсидирането му.

Като най-малкото "некоректно" той определи изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, направено във връзка с изказванията на Борисов за въгледобива в Арктика. Уручев обясни: "Не става въпрос за Арктика, а за препоръки към държавите членки по отношение на въглищната енергетика."

Той изтъкна, че от протокол от гласуването става ясно, че депутатите подкрепили премахването на субсидиите във въгледобива, са именно социалистите. Уручев изброи депутатите, дали подкрепата си от българска страна за въпросния текст - Светослав Малинов (който е от ДСБ), Момчил Неков, Петър Курумбашев, Георги Пирински.

Единна позиция е нужна по отношение на въгледобива

Единна позиция е нужна по отношение на въгледобива

Това би било оръжие за евродепутатите ни

"Против" са гласували всички евродепутати от ГЕРБ, другите български евродепутати не са участвали в това гласуване.

Уручев обясни, че премахването на субсидирането в един определен регион ще доведе до незабавно повишаване на цената на енергията. "Това веднага се отразява на конкурентоспособността на икономиката. Част от предприятията няма да издържат, ще настъпи загуба на работни места", коментира още той.

В сектора на въгледобива у нас са заети около 30 хиляди души, но още 150 хиляди са заетите в отрасли, свързани със сектора.

"Нашата национална цел е този енергиен ресурс да го запазим, да продължи да работи", увери Уручев.

Той отбеляза, че трябва да се знае, че тези политики трябва да се правят така, че те да бъдат икономически обосновани и именно затова ще настояват и българските евродепутати в единна позиция за готвената евродиректива, налагаща по-високи екологични норми по отношение на ТЕЦ-овете на въглища у нас.

"Проблем представляват разходите и инвестициите, които трябва да се направят, за да се въведат по-строгите изисквания трябва да бъдат съобразени с икономическото положение на страната, с икономическите възможности на самите предприятия", заяви Уручев. По думите му, субсидирането на въглищната енергетика е проблем за цял свят.

Ева Паунова Майдел бе по-остра и констатира със съжаление, че явно десет години след приемането на България в ЕС, БСП все още не знаят как работи Съюзът. Тя припомни, че през октомври 2016 г. представителите на БСП в Европейския парламент са подкрепили текст, с който призовават и подкрепят миграцията от трети държави към ЕС и подчерта, че това е било точно обратното на тезите, разгърнати по време на предизборната кампания на президента Радев.

Същото било и с гласуването и подкрепата за СЕТА от Сергей Станишев. Седмица след това президентът Радев също с мълчаливо съгласие подкрепил СЕТА на Европейския съвет, а малко след това казал, че ще го даде на Конституционния съд.

Евродепутатът ни констатира, че само ден след това България е подкрепила и удължаването на санкциите срещу Русия, въпреки лансираната теза от страна на левицата за прекратяването им.

Паунова подчерта, че в последните години до някаква степен БСП винаги не уцелват правилното копче за гласуване. "Може би това са стари навици от един друг съюз, но искам да напомня, че годината е 2017 г. това е ЕС. Никой не ходи никъде чинно и не се съгласява с нищо по някакъв мълчалив начин. Това не е Москва - това е Брюксел, все пак", заяви Паунова.

Тя не скри притеснението си, че БСП опитвайки се да защитят националния интерес го бъркат с интереса на някой друг. Тя визира, че в региона на Стара Загора - стотици семейства зависят от стабилността на сектор енергетика. "Затова е много важно, когато гласуваме в Европейски съвет, Европейски парламент да уцелваме правилните копчета за гласуване".