Четвъртата директива относно борбата с изпирането на пари влиза в сила днес. Фокусът е повишаването на ефективността на борбата срещу прането на пари, финансирането на тероризма и данъчните измами.

Директивата влиза в сила в момент, в който дискусиите с Европейския парламент и Съвета относно допълнителни мерки вече са на напреднал етап.

Европейската Комисията публикува и доклад, който ще оказва подкрепа на държавите членки за по-успешно справяне с рисковете от изпиране на пари на практика. Докладът идентифицира областите, изложени на най-голям риск.

Първият заместник председател на Комисията, Франс Тимерманс заяви, че изпирането на пари подхранва престъпността, тероризма и укриването на данъци и тази практика трябва да бъде прекратена по най-добрия начин.

Проговори информаторът от Панамските документи

Проговори информаторът от Панамските документи

Джон Доу посочва

Новите правила, актуализирани към днешна дата, са решаващи за затваряне на допълнителните "вратички", допълни Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете. Тя призова всички държави членки да ги въведат незабавно и бързо да се стигне до споразумение относно допълнителни корекции, предложени от Комисията, след разкритията в "Панамските документи".