Българската кандидатура за доманство на Европейската агенция по лекарства (ЕМА) представи в Брюксел зам.-здравният министър Мирослав Ненков, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

МС иска София да приеме Европейската агенция по лекарствата

МС иска София да приеме Европейската агенция по лекарствата

Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон, тя трябва да бъде преместена заради Брекзит

България е една от 19-те държави-членки, представили кандидатура за домакинство на ЕМА. Решението за новото седалище на агенцията ще бъде прието чрез гласуване на Съвет "Общи въпроси", на заседанието през ноември 2017 г.

Конкурираме се вяло с 18 държави за Европейската агенция по лекарствата

Конкурираме се вяло с 18 държави за Европейската агенция по лекарствата

БСК възмутени, че само България няма създаден специален сайт за кандидатурата

България е страна със сърце и голям потенциал за растеж, каза д-р Мирослав Ненков на публичното представяне на кандидатурата ни за домакинство на ЕМА. На събитието в Постоянното представителство на България към ЕС присъстваха дипломати от държавите-членки на ЕС, представители на институциите на ЕС и представители на медиите.

Отличната инфраструктурна и комуникационна свързаност на София, качеството на образованието и здравните грижи, гъвкавите възможности на пазара на труда бяха предимствата, изтъкнати от д-р Ненков. Той обърна внимание и на богатия социален и културен живот в столицата.

Какви са шансовете на София да поеме Европейската агенция по лекарствата?

Какви са шансовете на София да поеме Европейската агенция по лекарствата?

Проектът на София бил 4 страници. Проектът на френския Лил - 100 страници

Преместването на ЕМА в София не означава изпращането ѝ някъде в периферията на Европа, а в една от най-старите държави на нашия континент с история, култура и традиции на над 13 века, подчерта заместник-министърът на здравеопазването. Той изтъкна още традиционно високата подкрепа за ЕС в България, както и изискването за равномерно географско разпределение на европейските агенции в държавите-членки.

Предимствата на София като град за живеене на служителите на ЕМА и техните семейства бяха представени от заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов.

Брекзит разпали битка за Европейската агенция по лекарствата

Брекзит разпали битка за Европейската агенция по лекарствата

Швеция, Дания и Италия с претенции щабът й да се премести при тях

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е създадена през 1995 г. Тя отговаря за научната оценка, надзора и наблюдението на безопасността на лекарствата в ЕС и има основно значение за функционирането на единния пазар на лекарствата в ЕС. В момента седалището на агенцията е във Великобритания. След решението на Обединеното кралство да се отдели от ЕС, се налага преместването на тази агенция в друга държава-членка.

Програмата на посещението на заместник-министър д-р Мирослав Ненков в Брюксел предвижда и среща с членове на Европейската комисия, на Генерална дирекция "Здраве и безопасност на храните". След това ще има работни посещения в няколко столици на държави-членки на ЕС.