Гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз предизвика битка сред другите държави членки за местонахождението на щаба на Европейската агенция по лекарствата. Това съобщава Агенция "Франс прес". 

Регулаторният орган, което одобрява и следи лекарствата, които се използват в Европейския съюз, е базиран в Лондон от основаването му през 1995 година.

Фармацевтични компании в Швеция и Дания казаха преди вота в четвъртък, че техните държави трябва да се стремят щабът на Европейската агенция по лекарствата да бъде при тях, ако Великобритания реши да напусне блока. Техни италиански колеги побързаха да се включат в състезанието днес, като заявяват, че имат всички възможности щабът да бъде при тях.

Европейската агенция по лекарствата се намира в лондонския квартал „Докландс”. В агенцията работят стотици учени от цяла Европа.

Агенцията не трябва веднага да напусне, тъй като Великобритания ще продължи да бъде част от ЕС, докато текат преговорите по излизането й.

Теоретично Великобритания може да остане част от агенцията, тъй като понастоящем осъществява регулаторни функции за Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, които са част от единния европейски пазар, но не са членки на ЕС.