89% от всички онлайн материали, за които е докладвано, че съдържат изказвания и съобщения с реч на омразата, се премахват в рамките на 24 часа. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия.

Според данните на ЕК от края на 2017 година досега се отчита ръст от 10% на премахването на незаконните съобщения и изказвания в българското виртуално пространство, пише БТА.
ЕК акцентира, че не става въпрос за всички незаконни изказвания, съдържащи реч на омразата например, а само за тези, срещу които е получен сигнал в платформите 

Освен България само Кипър и Гърция в ЕС са успели досега да премахват изцяло материали, които са докладвани като такива, съдържащи реч на омразата. Значителен ръст се отбелязвал по това отношения и в Хърватия, Холандия, Румъния и Швеция.

Най-многосигнали за слово на омраза се получават в социалната мрежа Facebook, където и най-често сигнали са подавани от самите потребители. За сравнение, в Instagram едва 1 на 4 сигнала за реч на омразата идвал директно от потребители, а не от проверяващи съдържанието служители.

Данните сочат, че речта на омразата засяга най-често различните хора и малцинствата. Най-висок е делът на ксенофобските изказвания, както и срещу мигранти - 17%. Изказванията, свързани със сексуалната ориентация на хората, се нареждат на второ място с 15.6%. Срещу мюсюлманите омразните изказвания са 13%. След тях идват изказванията срещу цигани - 12.2%, срещу евреите - 10.1%., а срещу етническия, религиозния, националния произход, расата и африканския произход - около 5-6%.

Каракачанов - най-активен по темата с бежанците

Каракачанов - най-активен по темата с бежанците

Политиците у нас насаждат реч на омраза

Припомняме, речта на омразата е нарушения по смисъла на правото на ЕС и приспада към незаконното съдържание онлайн, защото подбужда към насилие и омраза, насочено срещу група хора или член на група, определена на база раса, етнос, цвят на кожата, вяра, произход.

Андрус Ансип, заместник-председател на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар: "Днешната оценка показва, че сътрудничеството с дружествата и гражданското общество носи резултати. Днес дружествата анализират 89% от посоченото съдържание в рамките на 24 часа и вземат бързи мерки за отстраняването му, ако е необходимо. Това е два пъти повече в сравнение с 2016 г. Още по-важно, Кодексът е ефективен, защото спазва свободата на словото. Интернет е мястото, където хората отиват да споделят своите виждания и да намерят лесно информация. Никой не трябва да се чувства в опасност или застрашен поради неотстранено онлайн съдържание, което поражда омраза."

Смешно е ДПС да говорят за свобода на словото и език на омразата, отсече Джамбазки
Обновена

Смешно е ДПС да говорят за свобода на словото и език на омразата, отсече Джамбазки

Партията било символ на политическа корупция