"Разликата в качеството на храните между Западна и Източна Европа е корпоративен расизъм." Това заяви евродепутатът Момчил Неков пред БНТ относно установения двоен стандарт при храните.

Според Неков Чехия, Хърватия и Словакия също правят проучвания за качеството на храните на родния си и западноевропейския пазар.,

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка
Обновена

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка

БАБХ провери храни, продавани у нас и в Германия

Припомняме, преди около месец от БАБХ започна проверка на 31 хранителни продукта от 5 групи, закупени в България и в Германия, за да установи дали съответстват като съдържание и като етикет. Проверените групи храни са шоколад, безалкохолни, местни, млечни и детски храни.

Резултатите от проверката станаха ясно в сряда, 28 сряда. Спрямо тях са установени различия в съдържанието и в цените на храните, продавани у нас и в Европа. Изследваните 31 вида продукти показаха, че 16 от тях са със значително по-високи цени в България. Те били и с различно съдържание.

Откриха двоен стандарт и в цените на храните у нас и в чужбина

Откриха двоен стандарт и в цените на храните у нас и в чужбина

Освен с различен състав, храните у нас са в пъти по-скъпи

Според евродепутата това е "корпоративен расизъм", защото би трябвало всички граждани на ЕС да има еднакъв достъп до еднакви продукти на единния пазар. Той посочи, че в единния пазар един и същи продукт трябва да е с едно и също качество.

Очаква се през септември да има изслушване в ЕК, което да задейства въпроса за ново законодателство в рамките на ЕС, което да уеднакви продуктите на пазара.

МЗХГ публикува всички данни за двойния стандарт на храните

МЗХГ публикува всички данни за двойния стандарт на храните

Има разминаване в качеството на храните на българския и европейския пазар

В заключение Ненков допълни, че според него разликите не били само в хранителните продукти - разлики имало и в нехранителните продукти на двата пазара. Като пример той посочи праха за пране, който използваме у нас и този, който се предлага в за Европа.