Само петима души изготвят докладите по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Това заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс в отговор на въпрос, изпратен от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Радев запита колко са експертите в Европейската комисия, които работят по изготвянето на докладите, и от кои Генерални дирекции са те.

ЕК не вижда пречка за европредседателството ни заради мониторинга

ЕК не вижда пречка за европредседателството ни заради мониторинга

Франс Тимерманс обяви, че няма противоречие между двете

Основният екип от служители, които пряко участват в Механизма за сътрудничество и проверка, е съставен от двама местни съветници, разположени съответно в София и в Букурещ, които работят по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) на пълно работно време. Други трима служители в Брюксел, работят по МСП частично. Те са прикрепени към Генералния секретариат.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

От Европейската комисия заявиха, че служителите имат разнообразни профили, включително юридически. Те могат да разчитат на правен експертен опит, включително на юридическия опит на свои колеги.

Подобен опит може да почерпят от Правната служба и Европейската служба за борба с измамите, както и от Генералните дирекции "Правосъдие и потребители", "Миграция и вътрешни работи", "Вътрешен пазар", "Регионална и селищна политика" и "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване", в зависимост от случая.

За изготвянето са използвани също и външни експертни становища на специалисти от други държави-членки, като съдии и прокурори, включително и във връзка с техническата помощ, предоставяна от Службата за подкрепа на структурните реформи.

МС прие план за изпълнение на препоръките на ЕК по Мониторинговия доклад на ЕК

МС прие план за изпълнение на препоръките на ЕК по Мониторинговия доклад на ЕК

Мониторинг върху разходите за овладяване на миграционния натиск е част от мерките

От кабинета на Франс Тимерманс не отговарят на въпроса колко струва на европейския данъкоплатец изготвянето на доклад по Механизма, включително и подготвителната работа по него.

Илюзия е, че мониторингът на ЕК ще приключи, според Христо Иванов

Илюзия е, че мониторингът на ЕК ще приключи, според Христо Иванов

Едва след като по шестте маркери се постигнат необратими резултати

Според евродепутата Емил Радев, не е сериозно, че тези уж така важни за процеса на реформи в България и Румъния доклади, са изготвяни от петима души. Той подчертава, че трима от тях дори не се занимават с тематиката на пълен работен ден и дори не всички са с юридическо образование.

"Реално може да се каже, че двама-трима служители в Европейската комисия решават бъдещето на България и начина на развитие на съдебната система, без да имат необходимите познания и опит. Нищо чудно, че често докладите си противоречат", коментира българският евродепутат.

Според Радев е крайно време Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне и да бъде разработен нов общоевропейски механизъм за всички държави-членки, чийто доклади да се изготвят от конституционни съдии, а не от служители на Европейската комисия.