Във водещ дебат по време на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург е обсъден изходът от Европейския съвет, проведен на 9-10 март, и Декларация по повод 60-годишнината на Договорите от Рим. В дебата участваха председателят на Съвета Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, вицепремиерът на Малта Луис Грек и премиерът на Италия Паоло Джентилони.

България е представена в дебата от евродепутата Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата. В изказването си тя подчертава ключовото значение на заключенията от Европейския съвет в контекст на настоящия дебат за бъдещето на Европа.

Мария Габриел набляга на два основни аспекта - политиката на ЕС за съседство и миграцията, съобщават от кабинета й. 

По отношение на първия аспект, нашият евродепутат подчертава, че сигурността, стабилността и мирът в съседните страни са тясно свързани със сигурността и стабилността на Европа.

"Споразумението с Алжир ще позволи да задълбочим стратегическото ни сътрудничество с цел преодоляване на общите ни предизвикателства и даването на конкретни отговори. Не трябва да губим от поглед и Западните Балкани - сега е нужно да покажем единство и затвърдим недвусмислената подкрепа за европейската перспектива на региона", заявява Мария Габриел.

Във връзка с миграцията тя извежда на преден план необходимостта от постигане на съгласие по предложението за Система за влизане/излизане до юни тази година. Габриел призовава да не се допуска фрагментиране на сигурността с изключване на страни като България. Въпреки че не сме част от "Шенген", нашата страна има ключово значение за външните граници на ЕС. 

По отношение на започващия дебат за бъдещето на Европа, Мария Габриел отправя апел за провеждането на открит и честен диалог и привличане на максимален брой европейски граждани, чието мнение да бъде чуто.