Президентът на Европейския парламент притисна британския премиер Тереза Мей да се съгласи на споразумение за бъдещето на гражданите на ЕС на Острова, пише "Гардиън".

Антонио Таяни проведе първата си среща с Мей на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон.

Той изрази оптимизъм, че премиерът ще уважи всички съществуващи права в полза на европейските граждани, защото тя иска същото за британските граждани на Стария континент.

Снимка 289519

Източник: ЕПА

"Подчертах по време на срещата, че за Европейския парламент това е най-важната точка", каза Таяни пред журналисти след срещата.

Тереза Мей с предизборно обещание да прекрати свободното движение на хора от ЕС

Тереза Мей с предизборно обещание да прекрати свободното движение на хора от ЕС

Британският премиер твърд

"Ние твърдо трябва да подкрепяме правата на живеещите в Обединеното кралство граждани на ЕС и да имаме ясна работна рамка през следващите месеци", поясни шефът на ЕП.

"За нас е важно да е сигурно, че Брекзит няма да окаже негативен ефект върху живота им и правата, на които се радват", добави Таяни.

Председателят на Европейския парламент описва протекцията на правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британците в останалата част на Европа като "червена линия" в преговорите.

Британският парламент одобри искането на Мей за предсрочни избори
Обновена

Британският парламент одобри искането на Мей за предсрочни избори

522 депутати гласуваха в подкрепа на предсрочен вот на 8 юни

"Искаме да защитим същите права. Това е заявено много ясно в текста, одобрен от мнозинството в Европейския парламент. За нас това е приоритет и това е червена линия. Невъзможно е връщане назад", предупреди той.

Въпреки че описа срещата като добра, Таяни призна, че до този момент не е успял да получи твърд ангажимент от Мей по казуса.

Снимка 289520

Източник: ЕПА

Иначе шефът на европарламента приветства решението на премиера на Великобритания за предсрочни избори. Според него малка е вероятността разговорите за Брекзит да се забавят с повече от седмица, но изборите ще донесат дългосрочна яснота.

Да има ново правителство преди началото на преговорите е добре, не само за Великобритания, но и за нас, защото ще имаме същите преговарящи, същия премиер и ще знаем истинската ситуация в Обединеното кралство. По-добре е за нас да работим със същото правителство и да няма надвиснала потенциална изборна кампания, обясни Таяни.