В ЕС ще се прилага нова система за електронно сертифициране от сряда, 19 април т.г. С нея ще се подобри контролът върху вноса на биологични продукти. Така Съюзът утвърждава водещата си позиция в света по отношение на проследимостта и събирането на надеждни данни за търговията с тези продукти, съобщиха от българския офис на Еврокомисията.

Очаква се с тази първа по рода си система за електронно сертифициране да се осигури по-стриктното прилагане на разпоредбите за безопасност на храните и да се ограничи евентуалният риск от измами. С тази система ще намалеят административните пречки пред икономическите субекти и компетентните органи и ще се осигурят по-пълни статистически данни за вноса на биологични продукти.

Предвиден е 6-месечен преходен период, през който могат да се използват сертификати както на хартиен, така и на електронен носител. От 19 октомври 2017 г. вносът на биологични продукти ще се сертифицира само по електронен път.

Комисарят на ЕС по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган смята, че новата система ще подобри проследимостта на биопродуктите.

"Нашият ангажимент към прилагането на стриктни мерки за сертифициране и инспекция е важен елемент в европейските стандарти за безопасност на храните. Макар благодарение на тези стандарти Европа вече да се е наложила като световен лидер в безопасността на храните, трябва да продължаваме неуморно да разработваме нови и още по-успешни мерки в тази насока", каза Фил Хаган.