Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани днес Турция да зачита демократическите ценности, ако желае някой ден да стане членка на ЕС и да направи насрещни стъпки.

"Година след опита за пуч, Европа все още протяга ръка" на Турция, пише Жан-Клод Юнкер в статия, публикувана в германския Bild.

Преговорите за влизане на Турция в ЕС вече от години са в мъртва точка, а само преди дни Европейския парламент се излезе с остра позиция за прекратяване на преговорите за членство.

"Турция ясно трябва да демонстрира воля да бъде европейска държава и решително да вземе присърце основните европейски ценности", посочва днес Юнкер само часове след като турският президент отново заяви, че би подкрепил връщането на смъртното наказание в страната, ако това бъде гласувано от парламента. Вчера в речта си турския президент Реджеп Тайип Ердоган обеща "да откъсне главите на предателите".

Вчера и днес в Турция протичат възпоменателни акции на годишнината от опита за преврат, потушаването на който доведе до извънредно положение, репресии спрямо опозицията, интелектуалния и военен елит в южната ни съседка.

Ердоган обеща да накаже враговете на народа си

Ердоган обеща да накаже враговете на народа си

Президентът иска униформи като тези в Гуантанамо

"Един Съюз на правата на човека, свободата на печата и правовата държава е несъвместим примерно с поставяне под стража в изолация за месеци на журналисти, без да им се повдигат обвинения", визира именно репресиите председателят на ЕК. Юнкер посочва специално случая на Дениз Юджел, журналист на Die Welt с германско и турско гражданство, обвиняван от Анкара, че подкрепял "тероризма", макар и да не е обвинен официално.

Юнкер споменава и дискусиите за връщане на смъртното наказание в Турция. "Ако това стане, вратата към членство в ЕС ще бъде окончателно хлопната", пише в статията.

ЕП поиска Брюксел да прекрати преговорите за членство с Турция
Обновена

ЕП поиска Брюксел да прекрати преговорите за членство с Турция

Анкара отхвърля всяко предложение за прекратяване на преговорите

Припомняме, по време на неуспешния пуч на 15 юли миналата година загинаха 249 души, освен заговорниците, а над 2000 бяха ранени. Турските власти задържаха над 100 000 души, обвинявани, че поддържат връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за основен организатор на опита за преврат. Близо 60 000 от задържаните по-късно бяха освободени, но повече от 50 000 все още са под полицейски надзор, допълва ТАСС.