Федерализацията на ЕС е най-добрият път за България, но за да можем да сме част от групата на привържениците й, трябва да сме в Еврозоната. Това заяви в интервю за БНР евродепутатът Светослав Малинов.

Той смята, че е добре още отсега страната ни да има позиция по т.нар. "Бяла книга" за развитието на Евросъюза, макар на този етап да се изказват само мнения на различни политици по петте предложения.

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Жан-Клод Юнкер излага съдържанието на Бялата книга пред Европейския парламент

Припомняме, че през седмицата председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи няколко идеи за бъдещия път на общността. Те включват запазване на сегашното положение, Европа да остане само като единен пазар, всяка държава да преценява в кои политики да участва, да се премине към пълна федерализация или ЕС да засили ефективността си, но да отговаря за по-малко неща.

Светослав Малинов посочи, че никакво решение не е взето и е хубаво България веднага да има позиция. По думите му ние като държава и народ имаме много ясен сценарий - дълбоко интегрирана Европа, в която наистина се прави опит да се създават нови пространства и политики, в които да се включат всички.