Коалицията Реформаторски блок - Глас народен настоява президентът Румен Радев да заяви ясно, че България е против Европа на две скорости. Това обяви на брифинг Антони Тренчев от Реформаторския блок.

Припомняме на 9 март предстои среща на върха на лидерите от ЕС в Брюксел. На нея се очаква президентът Румен Радев да представи позицията на България по отношение на Бялата книга с петте сценария за развитие на Европа, предложена от Жан-Клод Юнкер.

По думите на Антони Тренчев е тревожен фактът, че у нас няма дебат за ЕС или ако го има, той се изчерпвал до това: "Дайте ни пари, кохезионни фондове, пък акъл ние си имаме, ще си ги управляваме както намерим за добре".

България е против Европа на скорости

България е против Европа на скорости

Страната ни е за запазване единството и целостта на ЕС

Това, което е добре за България, е добре за ЕС, категоричен бе Тренчев. "Реформаторският блок настоява президентът Румен Радев да не се ангажира с някой от петте сценария, предложени от Юнкер и да заяви, че България категорично е против Европа на две скорости", коментира Тренчев и призова за дебат на европейските теми.

Коалицията РБ - Глас народен застава зад предложението на Австрия за разполагане на общоевропейски сили по цялата южна граница на ЕС. Антони Тренчев настоя и за формат на всички държави по южната граница, както и за съставянето на постоянно действаща комисия в 44-ия парламент, която детайлно да разгледа петте предложения на Юнкер.

"Това не е нещо, което трябва да стане от днес за утре", категоричен бе той.

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Жан-Клод Юнкер излага съдържанието на Бялата книга пред Европейския парламент

Според Тренчев е нужно Европа да покаже своята консолидираност по отношение на Турция. Ние излязохме и с нарочна декларация - навсякъде на територията на ЕС е забранена агитацията от турски официални лица за референдума, който ще се проведе в Турция, припомни позицията Антони Тренчев. Особено важно е това, че представители на властта в Анкара агитират сред българските изселници в Турция, което е недопустимо, смятат още от коалицията.

"Ние сме толкова силни, колкото е силен и Европейският съюз", заяви Тренчев.