Заетост и здравеопазване са сред акцентите на председателството ни на Европейския съюз (ЕС). Това стана ясно по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Да охладим всички страсти, призова президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той настоя за успешно председателство, както и подробно да се дебатират приоритетите ни. Сред тях е и трудовата мобилност. Решения за нея ще се вземат от европейските институции.

Много се приказва напоследък за проблемите на ЕС, отчете Манолов.

КНСБ иска достойното заплащане да е приоритет на европредседателството ни

КНСБ иска достойното заплащане да е приоритет на европредседателството ни

Пламен Димитров е против Европа на две скорости

КНСБ пък иска темата за бъдещето на труда да влезе в председателството ни. Синдикатът поиска от правителството да включи сред приоритетите на българското председателство на ЕС и достойното заплащане на труда.

Според КНСБ в приоритетите задължително трябва да бъдат включени бъдещето на труда, хоризонталните политики за условията на труд, социалният дъмпинг, срещу който се борят европейските профсъюзни движения.

Сякаш изпускаме влака. Не трябва да се допуска Европа на две скорости, притеснен е Пламен Димитров. Синдикатът ще представи на кабинета своите предложения, съгласувано с работодателите.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) посочи, че председателството е голям шанс за страната ни. Той настоя за индустриализация на Европа. Въпросът с трудовата миграция е много остър и той трябва да бъде поставен, поясни Велев.

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) поиска по-ясни правила за интегриране на мигрантите.

Заговори се за ЕС на две скорости

Заговори се за ЕС на две скорости

Намеренията рискуват да отделят "периферните" страни

И Българската стопанска камара (БСК) се притеснява от Европа на две скорости. Димитър Бранков поиска да се постави въпросът за присъединяването ни към Еврозоната.

Според вицепремиера по председателството ни Деница Златева страната ни е против Европа на две скорости. Ще настояваме за преразглеждане на политиката за предоставяне на убежище. Ще настояваме за солидарно поемане на тежестта от всички членки, а не както е сега от периферните членки.

Над 220 събития ще има по време на председателството ни.