Отборът на Лудогорец се добра до елиминационната фаза на Лига Европа. "Орлите" сториха това за трети път в своята клубна история, след като си набавиха необходим резултат при гостуването на Хофенхайм.

Селекцията на Димитър Димитров се добра до 1:1 на германска земя, като това се оказа напълно достатъчно за разградчани да финишират на второто място в група "С".

Двубоят на "Райн-Некар Арена" бе белязан от така обичайната за "орлите" драма. Българският първенец изигра много слабо първо полувреме, в което техният опонент, играещ с голяма част от своите резерви и юноши, съумя да им отбележи и гол. Той беше дело на младия Охс в 25-ата минута. През втората част разградчани намериха себе си и стигнаха до изравнителното попадение след точен изстрел на Вандерсон в 61-ата минута.

Хофенхайм - Лудогорец 1:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

Хофенхайм - Лудогорец 1:1 (Развой на срещата по минути)

Голямата цел в постигната!

До края драмата бе изключителна, тъй като Клаудиу Кешеру си изкара червен картон. Всичко това накара "зелените" да се бранят глухо в отбрана и в заветните мигове някои уникални мелета пред Ренан за радост не се превърнаха в гол.

Снимка 327923

Източник: twitter.com/achtzehn99

Така Лудогорец финишира на второ място в група С с актив от 9 точки. Първото място остана за Брага (10 пункта), който тази вечер изгуби визитата си на Истанбул Башакшехир с 1:2. Третото място е за споменатите турци с 8, а последната позиция е за Хофенхайм

Лудогорец стартира днешната среща със сериозна доза агресия. "Орлите" се възползваха максимално от неопитността на своя опонент и веднага го пресираха дълбоко в неговата половина. Още до 3-ата минута, момчетата на Херо вече бяха изпълнили два ъглови удара, които обаче не донесоха някакво по-голямо напрежение за Грегор Кобел.

След мигове на скука, един от множеството набези към вратата на Хофенхайм, най-сетне се превърна в опасна атака. Вандерсон демонстрира скоростната си техника по крилото, след което опита прострелен пас за Мисиджан. Вура беше в позиция за удар, но пое топката с гръб към вратата и в крайна сметка не успя да нанесе може би голови изстрел.

Марселиньо: Няма лесни мачове

Марселиньо призна, че "орлите" леко са подценили Хофенхайм

""Не мога да кажа срещу кого трябва да се паднем"

Постепенно отборът на Хофенхайм набра нужното самочувствие и изведнъж младите момчета на Нагелсман започнаха да поглеждат все по-сериозно към вратата на Ренан. Така се стигна до 25-ата минута, когато се случи и възможно най-лошият сценарий за нашия български представител. Натанаел сякаш подцени дълго подаване за Робин Хак. Младият нападател се справи с бразилеца и пусна хитро за колегата си в атака Филип Охс, който с плътен изстрел даде преднина за Хофе!

Лудогорец опита да отговори на предизвикателството с интересна възможност в 31-ата минута. Разградчани подеха бърза контра, при която Мисиджан демонстрира техника на малък периметър. Последва центриране на фланговия футболист, но играещият с глава Марселиньо остана под топката и така не успя да отправи жадувания удар.

Снимка 327917

Източник: twitter.com/achtzehn

Определено бразилецът Вандерсон можеше да се чувства длъжник на своите колеги след едно положение в 35-ата минута. Хубава комбинация между Горалски и Мисиджан завърши с перфектното подаване за техничаря с №88. Звездата на гостите обаче направи по - трудното и от 13 метра не можа дори да намери очертанията на вратата.

До почивката "орлите" продължиха да бъдат статични, а почти всеки втори пас между играчи на разградчани, завършваше с неточност.

На полувремето Димитър Димитров предприе смяна с изцяло офанзивен характер. Той жертва дефанзивния халф - Яцек Горалски, за да пусне в игра централния нападател - Клаудиу Кешеру.

Въпреки направената рокада, Лудогорец започна втората част на много ниски обороти и без малко не получи втори гол в своята врата. Голмайсторът Филип Охс отново бе забравен от разградската отбрана и остана сам срещу Ренан. Само добрата намеса на бразилския страж пък предотврати голямата беля за нашия шампион. 60 секунди по-късно мощен шут на Росипал от далечна дистанция премина на сантиметри от страничната греда.

Козмин Моци: Можеше и да спечелим днес

Моци: Имаше напрежение, можеше и да спечелим днес

"Дойдохме, за да вземем тази точка"

Единственият играч във форма за лудогорци - Марселиньо можеше да вкара необходимия за гостите гол в 50-ата минута. Националът на България се озова на стрелкова позиция, но след лек рикошет в крак на съперников бранител, коженото кълбо излезе в ъглов удар.

Снимка 327925

Източник: twitter.com/achtzehn99

Колкото повече Лудогорец се унасяше в предни позиции, домакините чакаха своя удобен момент на контраатака. В 52-ата минута Робин Хак излезе краен победител в индивидуален спор с Игор Пластун, но последвалият му мощен шут, макар и с малко трудности, бе спасен от Ренан.

Още с първия си опит да направи нещо нестандартно в офанзивен план, Лудогорец заслужено стигна и до изравнителното попадение. Марселиньо демонстрира класа и само с едно докосване насочи топката към спринтиращия Вандерсон. Играчът с №88 се възползва от своята скорост и с лекота преодоля съпротивата на Корбел за 1:1! Домакините приеха доста тежко зачитането на това попадение, тъй като според тях голмайсторът на няколко пъти използва ръката си, за да овладее по възможно най-добрия начин коженото кълбо.

Димитър Димитров: Изживях емоционално този мач с Хофенхайм

Херо: Заслужено се класираме напред, не коментирам съдийството

"Бяхме длъжни да рискуваме"

Придобили нужното самочувствие след изравнителния гол, играчите на Лудогорец напомниха за марковия си стил на игра. Пробив на Вандерсон, макар и от втория опит, завърши с пас към Мисиджан. Вура обаче си затвори ъгъла за изстрел и диагоналния му шут, не можа да порази германската врата.

Последните минути на двубоя в Германия се превърнаха в истинско изпитание за лудогорци. Появилият се като резерва Клаудиу Кешеру изпусна нервите си и посече грозно босненеца Бичакчич. За съжаление на нападателя, неспортсменските му действия бяха видени от главния съдия и така той бе изгонен с директен червен картон.

Заветните мигове на срещата бяха белязани от изключителна драма. Хофенхайм имаше възможността да центрира на два пъти в полето на нашия тим, като при статичните положения дори участие взе вратарят Грегор Корбел.

Снимка 327919

Източник: GettyImages

Пред голлинията на "орлите" се създаде уникално меле, при което късметът покри българите и гол в тяхната мрежа така и не падна. Нещо повече, момчетата на Херо подеха и бърза контра. Мисиджан можеше да се разпише на празна врата и така да изкачи тима си на първо място в група "С", но малко преди това да стане факт. Ударът му по земя бе избит от притичал бранител на домакините!

Светослав Дяков: Отборът ни показа, че има дух и самочувствие

Съни Дяков: Съдбата си знае работата!

"Много сме щастливи от успеха"

Така Лудогорец се добра до така необходимата точка и като втори в група "С" ще играе в евротурнирите и напролет.

Лудогорец трябва бързо да се настрои към суровата действителност на нашата Първа лига, където на 11 декември "орлите" гостуват на Пирин (Благоевград). Хофенхайм, този път с всичките си титуляри, пък ще има тежка визита на Хановер 96.