Над 6,4 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за приходите (НАП) към 17 март 2023 година. Това е със 752 млн. лв. или с близо 13% повече спрямо същия период на миналата година.

До средата на март приходите в държавния бюджет са над 3,7 млрд. лв., като се отчита увеличение с 9,8%, в сравнение с първите два месеца и половина на 2022 г.

Това става ясно от съобщение на сайта на приходната агенция.

За диференцирана минимална заплата по региони се обяви икономистът Красен Станчев

За диференцирана минимална заплата по региони се обяви икономистът Красен Станчев

Риск от ръст на безработицата и сивия сектор при механично вдигане на МРЗ вижда бивш социален министър

Събраният от НАП данък върху доходите на физически лица възлиза 742 млн. лв., корпоративният данък - на 57,2 млн. лв., а ДДС- близо 2,6 млрд. лв. Въпреки намалената ставка на Данъка добавена стойност за определени стоки и услуги от 20 на 9%, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст от 9%, като са с 211 млн. лв. повече спрямо същия период на 2022 г.

Приходите от осигурителни вноски към 17 март са надвишават 2,7 млрд. лв., което е с над 425 млн. лв. или с 18,5% повече в сравнение с първите два месеца и половина на миналата година.

Държавата не е фалирала, успокоява финансовият министър

Държавата не е фалирала, успокоява финансовият министър

При дефицит от 3% нямало да влезем в дългова спирала

През 2022 г. приходите в бюджета са близо 31,5 милиарда лева, което пък е с 3 млрд. лв повече спрямо с 2021 година.

"Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Приходната агенция прилага законодателството еднакво спрямо всеки данъкоплатец, като се използват всички нормативни механизми за събиране на задълженията. Националната агенция за приходите е държавна институция, в която близо 8000 служители в цялата страна изпълняват задълженията си професионално и законосъобразно, и е недопустимо да бъде въвличана в политически спекулации и използвана в предизборни кампании", коментира шефът на НАП Борис Михайлов, цитиран в съобщението на приходната агенция.

МФ се опитва да спестява, но мерките за ръст на приходите ще са с временен ефект

МФ се опитва да спестява, но мерките за ръст на приходите ще са с временен ефект

Разходите остават да висят като Дамоклев меч над стабилността на бюджета