Трябва да има диференцирана минимална заплата по региони. Това мнение заяви икономистът Красен Станчев пред БНТ. Има 1 милион души, които работят за себе си и те не могат да бъдат проверени, по думите му. Този, който решава каква да е минималната работна заплата, не е този, който я дава, изтъкна икономистът. Той не вижда смисъл от чак такъв ръст на пенсиите, какъвто е допуснат, а ръстът е около 33%.

Административно се прехвърлят пари от тези, които работят към тези, които не работят, коментира Станчев по отношение на мерките на властта. Помощта за бизнеса не може да продължава вечно, смята той.

От своя страна бившият социален министър Христина Христова припомни, че минималната заплата е осново трудово възнаграждение. При този механичен ръст на минималната заплата може да има ръст на безработицата и на сивия сектор, според нея.

Бизнесът вдига заплатите с 10%, синдикатите ще настояват за 940 лв. МРЗ

Бизнесът вдига заплатите с 10%, синдикатите ще настояват за 940 лв. МРЗ

По темата - председателят на АИКБ Васил Велев и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа"

Социалният диалог в последно време не е в добро състояние, смята Христова. Именно социалните партньори трябвало да определят минималната заплата. Трябва да се постигат консенсуси, смята тя.

Няма лошо, по думите й, в допусканията в доклада на Министерството на финансите, който беше представен през миналата седмица. Това е работен документ, според Христова.

Ръстът на пенсиите не е бил премерен, по мнението й. Трябва да се внимава за устойчивостта на пенсионната система, препоръчва тя.

Не е благоприятна ситуацията с инфлацията, каза още Христина Христова.

Росица Велкова готви прогноза с 940 лв. минимална заплата от 2024 г.

Росица Велкова готви прогноза с 940 лв. минимална заплата от 2024 г.

Само преди два дни Велкова заяви, че не сме фалирали, но може да фалираме