Отчет какво е направено по Българо-швейцарската програма "Хора за хора" за сътрудничество тази година дадоха експерти в хотел "Хилтън" в София.

Програмата е започнала през 2010 г. и продължава и през следващата. Нейната цел е да подпомогне България в по-лесното интегриране към стандартите на ЕС.

Събитието откри вицепремиерът Томислав Дончев, който благодари за прекрасното сътрудничество на швейцарския посланик в България н.пр. г-жа Мюриел Берсе Коен.

Със 17% увеличават заплатите на учителите догодина

Със 17% увеличават заплатите на учителите догодина

Основната заплата ще бъде 1085 лв.

"Над 120 подкрепени инициативи, над 100 подпомогнати граждански научни организации, над 4000 тона обезвредени пестициди, 28 зелени трамваи, 32 училища, 170 фирми участвали в дуалното образование, 5 028 деца в нови групи, 15 000 здравни консултанти. И освен резултатите имаме шансът да се учим от най добрите", отчете вицепремиерът.

По думите му моделът за дуално обучение е стандарт, който ще реализираме в България отсега - нататък, независимо с какво финансиране.

Зам.-министърът по социалната политика Зорница Русинова от своя страна добави какво е свършено в социалната сфера.

Благодарение на програмата са били създадени няколко успешни модела за работа с най-уязвимите групи.

Най-ниската заплата на учител от догодина - 1085 лв.

Най-ниската заплата на учител от догодина - 1085 лв.

Увеличават се и средствата за професионално образование

"В 4 пилотни общини е изграден моделът за домашни грижи за възрастни и хора с увреждания. Направена е национална програма за патронажна грижа, според която около 14 000 човека получават здравни и социални услуги по домовете си в рамките на 2 часа на ден", каза Русинова.

Тя отбеляза и още една важна посока, която е дала швейцарската програма - да се обхванат уязвимите деца в училищната система, ясли и детски градини, особено в местата, където няма достъп.

Такъв пример са Сливен, Бургас, ромския кв. "Победа", където е дадена възможност на много деца да бъдат включени в образователната система чрез детски градини и посещаване на предучилищни групи, подкрепени са родителите със социални услуги, както и здравни услуги.

Зорница Русинова обяви, че планът е за следващата година да бъдат отпуснати 14 млн.лв., които ще бъдат насочени към общини, така че да бъдат обхванати още повече деца.

Парите ще бъдат насочени равномерно в 28-те области на България.

Ще продължи да се изпълнява и проектът за дуалното обучение, каза в заключение Русинова.