Външен изпит за одитори на Сметната палата е проведен за пръв път на 13 юли, съобщиха от институцията. Издържали са го 14 от 56 кандидати, които първоначално са били одобрени по документи

Изпитът е проведен в 4 варианта за различните видове одит, извършвани от Сметната палата - финансов одит, одит за съответствие, одит на изпълнение и специфичен одит. Той е включвал 70 въпроса, като за всеки вариант на изпита е изтеглена по една от две опции, подготвени от конкурсната комисия.

Въпросите са подбрани с цел да се провери дали кандидатите имат знания за законодателството в публичния сектор и международните одиторски стандарти според Рамката за професионална компетентност на ИНТОСАЙ (Международната организация на Върховните одитни институции), по които работи Сметната палата.

Сметната палата търси безпристрастни одитори за проверка на Банков надзор в БНБ

Сметната палата търси безпристрастни одитори за проверка на Банков надзор в БНБ

Най-трудно намерили проверяващи за ценообразуването на лекарствата

Изпитът е проведен чрез специализиран софтуер, като кандидатите са видели резултатите си на момента. Успех гарантират получени над 47 от общо 70 точки.

Издържалите изпита ще получат удостоверения, които им дават възможност да се явяват на всички конкурси на институцията за високи одиторски длъжности, без да се налага да започват професионалната си кариера от най-ниската позиция - "стажант-одитор".

За одитор във върховната одитна институция по закон могат да се назначават преминалите успешно изпита на Сметната палата или притежаващите сертификат за одитор от Министерството на финансите или от Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Лобизъм на поразия около промените в Закона за счетоводството

Лобизъм на поразия около промените в Закона за счетоводството

Няколко хиляди малки предприятия срещу няколко китки одиторски компании