От 250 на 300 лева се увеличава помощта за първокласници и осмокласници догодина. Това обяви във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от "24 часа".

Средствата се отпускат без значение от доходите на родителите.

Сачева обясни, че помощта за 8 клас е била въведена тази година заради кризата с коронавируса. По нейни думи заради епидемичната ситуация е трябвало да има допълнителни стимули, за да се предотврати отпадането на ученици след 7 клас.

Без подоходен критерий и за помощта за 1 и 8 клас

Без подоходен критерий и за помощта за 1 и 8 клас

Помощта да стане от 250 на 300 лв. предлага още Сачева

Относно детските надбавки за всички семейства без подоходен критерий тя подчерта, че министерството не раздава пари, а дава права.

Министърът обясни, че получаването на добавките ще се случва със заявление. Тя посочи, че родителите от заможни семейства, които не искат тази добавка, няма да я получават задължително, като просто не подават заявление. Сачева изтъкна, че за родителите, които са искали да получават детски, но са отпадали заради надвишаване на дохода с 1-5-10 лв., ще бъде намерено по-справедливо решение.

Отпада подоходният критерий за детските добавки?

Отпада подоходният критерий за детските добавки?

С мярката ще бъдат обхванати още 400 000 деца

15 млрд. лв. е бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2021 г. В него се предвижда 300 лв. минимална пенсия и 1440 лв. максимална, като в това число влиза и 5% увеличение по швейцарското правило от юли и 50-те лв., които ще се дават до края на март.

Сачева посочи, че средствата, обявени от правителството в размер на 120 лв. еднократно за хората с пенсия до 369 лв. са предвидени в социалните разходи.

Около 2 млрд. лв. е бюджетът за социални разходи, като увеличението спрямо 2019 г. е с 653 млн. лв.