Без подоходен критерий и за помощта за 1 и 8 клас. Тази идея на министерството обяви социалният министър Деница Сачева в студиото на Нова телевизия. Освен помощ за семействата с деца в първи и осми клас да има за всички, от социалното министерство предлагат още самата помощ да стане 300 лева, а не както е досега - 250 лева.

Помощта за 1 клас се получава от около 44 000 деца, а едно поколение ученици е средно около 60 000.

От социалните служби са обяснили и че много родители се осигуряват на минимума, за да попаднат именно в тази помощ, каза социалният министър.

Отпада подоходният критерий за детските добавки?

Отпада подоходният критерий за детските добавки?

С мярката ще бъдат обхванати още 400 000 деца

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята за отпадане на подоходния критерий при получаване на детски надбавки и дори я обяви като гласувана от министрите, въпреки че според обясненото от Сачева ден преди това промяната ще бъде записана в Бюджет 2021. Така семействата с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца - 90 лв., а семейства с три деца - 135 лв.

Към момента всички семейни помощи за деца са около 572 милиона лева. Отпадането на подоходните критерии ще струва още 398 милиона на държавата. Предложенията били направени още преди избухването на корона кризата, обясни социалният министър и отхвърли това да е предизборен ход.

Относно пенсиите, Сачева каза, че таванът в момента е 1200 лева, а догодина най-вероятно ще прехвърли 1400 лева. "От 1 юли ще има индексация на пенсиите между 300 и 369 лева, индексацията ще е 10%, за пенсиите над 369 лева - 5%", обясни Сачева.

Увеличението на максималния осигурителен доход е проблем, според "Да, България"

Увеличението на максималния осигурителен доход е проблем, според "Да, България"

Ако в една страна IT секторът няма добри условия, може да премести дейността си