Шест на сто от българите са в пълна невъзможност да плащат вноските по заемите си и не виждат промяна в следващите три години, сочи изследване на кредитни експерти, цитирани от БНР. През 2012 година най-много са кредитите на стойност от 10 хиляди евро до 30 хиляди евро с период на изплащане до 20 години, показват данните.

През изминалата година се е повишило с около процент търсенето на ипотечни кредити. Леко са се намалили и лихвите по тях, и по-търсени са станали заемите за жилище в лева, отколкото в евро. Мисленето на хората коренно се е променило преди и след кризата, заяви кредитният експерт Тихомир Тошев. „Това доведе и до сериозен спад на средния размер на ипотечните кредити за миналата година - около 30 хиляди евро. Хората масово предпочитаха да теглят кредити с вноски не по-големи по ипотеките от 600 лева на месец", категоричен е той.

По мнението на Тошев не е малък делът на хората, които заради бърз кредит са стигнали до най-сериозно затруднените - шест процента. „Една трета от тях са се опитали да спасят положението с бърз кредит, това прави още една месечна вноска, която почва да тече още в момента, в който се тегли този бърз кредит и на тях това им е помогнало да влязат в още по-сериозно финансово блато", посочи той.

Експертите препоръчват, когато се тегли заем вноската да не превишава 30 на сто от месечните доходи. Според Тихомир Тошев бързите кредити ще продължат да бележат ръстове и през следващата година, като се очаква да нарасне и пазарът на кредитните карти. „В момента лихвите са равни на най-добрите от преди кризата и би трябвало 2013-а да бием рекорда, да видим най-ниските изобщо досега лихви по ипотечни кредити в България", допълни кредитният експерт.