Има недостиг на средства за ваучерното хранене на работниците през тази година. Това обявиха от Асоциацията на операторите за ваучерно хранене, цитирани от БНР. Недостигът е в размер на 60 млн. лева.

Според асоциацията страната ни е единствената, прилагаща схемата. От там настояха за отпадане на квотата.

Ваучери за храна всеки месец получават 400 000 работници. Чрез тях те допълват дохода си. Данъчните отстъпки,  с които се ползват средствата, стимулират бизнеса да ползва схемата. Тази година парите щели да свършат в края на третото тримесечие.

Операторите на ваучери обясняват, че парите няма да стигнат, въпреки че са били завишени с 20 млн. лв. спрямо миналата година и са достигнали 260 млн. лева.

Габриела Колева отбеляза, че квотите свършват преждевременно през август, септември и октомври. Това водело до намалено потребление и по-малко приходи в държавния бюджет. Покупателната способност на служителите също щяла да бъде намалена заради липсата на квоти до края на годината. Това означавало и липса на разполагаем доход. Всичко това особено щяло да се отрази на служителите с по-ниски доходи. Щяло да бъде драстично и за търговските обекти, тъй като оборотът им щял да намалее.

Парите винаги били в недостиг от съществуването на системата. Операторите настояват да се изготви реална методика, по която да се прави прогноза всяка година. Те настояват методиката да бъде изготвена съвместно с Министерство на финансите.