Електронна проверка за данъчни задължения на фирмите предоставя Столична община до дни. Това обяви заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов при представянето на отчета за първата половина на годината.

Предоставянето на удостоверение за липса или наличие на задължение е част от усилието за административна реформа. Въпросният документ е необходим на фирмите при кандидатстване за различни обществени поръчки и проекти.

Барбалов обясни, че много често се стига до това два пъти подобен документ да се изисква от различни администрации, което затруднява фирмите. За 2016 г. са били издадени 21 297 такива удостоверения, а за 2017г. са 14 896.

"В момента извършваме тестове, надявам се съвсем скоро да можем да го пуснем - различните общински, държавни структури да могат да си правят справката автоматично", обясни Барбалов. Те ще имат възможност да пускат заявки и да получават автоматичен отговор от системата.

За физически лица услугата ще е достъпна на по-късен етап, заяви още Барбалов.

Зам.-кметът обобщи информацията относно приходите на Столична община от началото на тази година до юли месец. Той посочи, че за тези 7 месеца приходите са 396,9 млн. лв., което е 63% от годишния план. Спрямо миналата година приходите са със 7, 5 млн. лв. повече за същия период.

Барбалов коментира, че се запазва тенденцията за устойчив ръст на приходите. "На практика от 2012 г. до сега имаме над 30 млн.лв. повече приходи, без да се променят данъчните ставки", каза зам.-кметът.

Той отчете по-добри приходи от данъка върху превозните средства - 65,5 млн. лева за първите седем месеца, което е с 6,4 млн. лв. повече от 2016 г.

"При данъка за придобиване по възмезден начин имаме 55 млн. лв. от началото на годината, което е с 2,7 млн. лв. повече от миналата година", допълни Барбалов.

Зам.-кметът заяви, че от началото на годината 2.9 млн. лв. са събрани от патентния данък върху таксиметровите превози, който бе въведен през миналата година.

Барбалов се похвали с добре изградена информационна система.

При такса смет от общината отчетоха 131,9 млн. лв. приходи или почти 70% от годишния план.

100,5 млн. лв. са изплатени по различните капиталови обекти, изпълнявани от общината, сподели още Барбалов.

По-малко приходи има от продажби - 1 млн. и 300 хил. от продажба на земя, а през първите седем месеца на 2016г. за били 8,5 млн.