Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила злоупотреби с пари на държавно дружество. Неправомерно са били похарчени около 127 000 лева, като по-голямата част от парите са върнати по време на инспекцията. Става дума за Националната компания индустриални зони, която е към икономическото министерство, съобщава БНТ.

В периода юни 2019 - юли 2023 г., почти всики членове на борда на директорите са харчили средствата за лични луксозни покупки и са ги отчитали като представителни разходи. За този период в борда са работели 17 души. Най-сериозните са установени при вече ившия изпълнителен директор Антоанета Иванова - Барес.

Иванова - Барес в становище до БНТ твърди, че всички отчети са приети и одобрени от принципала на дружеството - Министерството на икономиката. В годините на управлението ѝ са привлечени инвестиции за над 900 млн. лева. Още през лятото е превела обратно сумата, която е разходвана за представителни разходи.

АДФИ установи неоснователно проведени обществени поръчки за над 28 млн. лв.

АДФИ установи неоснователно проведени обществени поръчки за над 28 млн. лв.

Проверени са 243 обществени поръчки на обща стойност 106 275 842 лв.

От настоящия Съвет на директорите на Националната компания индустриални зони коментираха, че нямат и не предвиждат представителни разходи.

АДФИ приключи 146 финансови инспекции и проверки за периода от 1 юли до 30 септември. 

Проверени са 243 обществени поръчки (ОП) на обща стойност 106 275 842 лв. и 516 договора на обща стойност 123 083 839 лв., като са констатирани 37 непроведени или неоснователно проведени ОП на обща стойност 28 209 482 лв.

4 233 894 лв. са установените нецелево разходвани средства, от които по време на инспекциите са възстановени в бюджета 6 282 лв., а за останалите, с оглед възстановяването им, са предприети действия по реда на Закона за държавната финансова инспекция (ЗДФИ). В хода на проверките са установени и вреди за 600 478 лв., като от тях са възстановени 6 651 лв. Съставени са 2 акта за начет.

АДФИ да публикува публично докладите си, приеха депутатите

АДФИ да публикува публично докладите си, приеха депутатите

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за държавната финансова инспекция

Контролните органи на АДФИ са констатирали 5 бр. "индикатори за измама" по смисъла на § 1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавната финансова инспекция.

По време на инспекциите са установени 220 нарушения и са съставени 180 акта за установяване на административни нарушения (АУАН). Най-често установяваните нарушения са на Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

През отчетния период с най-висок дял (64%) са финансовите инспекции в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния или общинския бюджет (21%), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (11%), министерства (2%) и други обекти (2%).