Бюджет 2021 е антипандемичен. Това заяви пред БНР министърът на финансите Кирил Ананиев.

Той посочи, че са били направени прибързани изводи за средносрочната бюджетна прогноза, разработена в безпрецедентна ситуация.

По негови думи в бюджета има ясно изразени приоритети, които основно са насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Министърът подчерта, че в бюджета са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса.

Бюджетът е балансиран между COVID мерките и необходимостта от реформи в отделните системи, категоричен бе Ананиев.

Бюджет 2021 - безразборно харчене или насърчаване на потреблението

Бюджет 2021 - безразборно харчене или насърчаване на потреблението

Синдикати и работодателите се разминават в оценката

Той посочи, че са предвидени 1,6 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 576 млн. лева за бизнеса, 748 млн. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и последствията, и 76 млн. лева за национално съфинансиране от мерки, свързани с коронавируса

По негови думи няма популизъм и предизборни обещания.

Предвиждал се и буфер в бюджета за следващата година. Ананиев заяви, че бюджетите на всички министерства и ведомства ще се финансират до декември с 95% от ресурса, а 5% буфер ще се използва за форсмажорни обстоятелства в системата на здравеопазването. Ако тези 5%, или 640 млн. лева, не се похарчат, те ще помогнат да не се надхвърли предвиденият дефицит от 3,9%, обясни той. По негови думи о тези 3,9% близо 2,5% са свързани с мерките срещу коронавируса.

Бюджет 2021 бил изцяло политизиран миш-маш

Бюджет 2021 бил изцяло политизиран миш-маш

Системата "на всекиго по малко" е неефективна, предупреждава Любомир Дацов

Финансовият министър увери, че нито хората, нито бизнесът няма да бъдат изоставени.

Според него в края на периода ще бъдем с дефицит в рамките на 28,2% от БВП, т.е. много под Маастрихтския критерий от 60%. Ананиев изтъкна, че през миналата година, преди кризата, средният дефицит на страните в ЕС е 77%, а на страните от еврозоната - 84%.

Той подчерта, че в бюджета са предвидени и реформи, например в сектора на образованието и на здравеопазването.

По негови думи голям приоритет е формирането на бюджетните взаимоотношения между държавата и общините, като видове взаимоотношения - за делегираните от държавата дейности, за изравнителната субсидия, за капиталовата субсидия, се увеличават със 732 млн. лева.

Ананиев подчерта, че полицаите не са забравени и напомни, че от новата година се планира 10% увеличаване на възнагражденията им.

Ивайло Калфин: След безогледното харчене ще чуем "Оправяйте се"

Ивайло Калфин: След безогледното харчене ще чуем "Оправяйте се"

Правителството се опитва да създаде "стокхолмски синдром" у гражданите