Министърът на финансите Асен Василев е спокоен за приемането на бюджета за следващата година. Това показват думите му пред журналисти в Благоевград, където коментира договорените в петък на работна среща с представители на ДПС и ГЕРБ корекции. Такива били направени единствено в капиталовата програма - вместо предвидените 12 млрд. лева, са се разбрали капиталовите разходи да са 10 млрд. лева или с 25 % повече спрямо тазгодишната.

"Що се отнася до финансирането на образованието - това, което ние чуваме, е, че всички са изключително доволни. Знаете, запазва се 125 % на учителските заплати, значителното са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличение на парите - има 15 % увеличение на стандартите, отделно има 28,5 млн. лева, които са за реална дейност по методика на Министерството на културата", посочи Асен Василев, цитиран от БТА.

Относно финансирането за общините, Асен Василев каза, че никога не е делил и няма да дели общините на "наши" и "ваши". "Винаги критериите са били едни и същи", каза Василев.

Сглобката оцеля, разбраха се за дерогацията и бюджета

Сглобката оцеля, разбраха се за дерогацията и бюджета

ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС са се обединили около няколко основни точки

В правителствената програма са заложени 1 млрд. лева за общински проекти, подобно на Фонд за общински проекти през 2022 г. В този 1 млрд. лева има конкретни параметри, с които общините могат да кандидатстват. Асен Василев обяснява, че искането на ГЕРБ/СДС е списъкът с проекти да бъде приет със закона за бюджета, което не е проблем, но проблем би бил за общините и дали биха били готови с проектите си до приемането на бюджета.

Финансовият министър не изключва обаче да бъдат направени и допълнителни корекции.

Бюджетна комисия не прие промените в данъчните закони

Бюджетна комисия не прие промените в данъчните закони

Йордан Цонев даде заявка за промени на второ четене

Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар, спокоен и тук е Асен Василев. Няма основание на този етап и да се повишават цените на горивата у нас. Забраната за износ от 1 януари, касае руския петрол, което просто щяло да ускори преминаването към неруски петрол.

Според Василев с позицията си вчера "Лукойл Нефтохим Бургас" прави опити да всява страх.

Балансът в проектобюджета за 2024-а се крепи на 2 млрд. лева от Булгартрансгаз

Балансът в проектобюджета за 2024-а се крепи на 2 млрд. лева от Булгартрансгаз

Правителството иска да вдигне бюджетните разходи за 2024-а с 10.8 млрд. лева. А приходи?