Аутсорсинг индустрията търси своите нови 20 хиляди служители в следващите две години. Това стана ясно по време на пресконференция, посветена на аутсорсинг индустрията и развитието й у нас. В пресконференция данни за аутсорсинг индустрията за 2016 г. представи Пламен Цеков, член на УС на Българската аутсорсинг асоциацията.

За 2016 г. аутсорсинг индустрията е имала 3.6% дял от БВП или 1.5 млрд. лв. приход. Очакванията са до 2020 аутсорсингът да има дял от 4.2% в икономиката.
На практика тя формира основният гръбнак на средната класа, тъй като дава работа на младите хора с инженерни познания и езикови познания. Освен това секторът е изцяло бял. На практика всички са с трудови договори и изцяло платени осигуровки.

Европа страда от недостиг на ИТ специалисти според Мария Габриел

Европа страда от недостиг на ИТ специалисти според Мария Габриел

След 2020 година 90% от работните места ще изискват цифрови умения

За 2016 г. хората, които са заети в аутсорсинг индустрията са 47 800 в цялата страна. Очаква се до 2020 г. в сектора да бъдат заети 62 000 души. Към средата на тази година ще стане ясно колко точно са заетите за тази година. Очакванията са, че броят им се е повишил около 10-12%.

Търсят се главно ИТ и софтуерни специалисти. Вече не се търсят хора, които само знаят чужд език. Отварят се все повече центрове по управление на човешки ресурси, финансов и счетоводен аутсорсинг. До 2020 г. индустрията търси своите нови 20 хиляди служители.

За развитието на аутсорсинг индустрията са необходими две предпоставки - човешки капитал и офис сгради. В сектора работят млади хора, висшисти, висококвалифицирани софтуерни инженери и програмисти. Това е и основното предизвикателство пред компаниите. Вече се усеща в България и в София недостиг на работна ръка. Така голяма част от компаниите трудно могат да реализират растеж, тъй като започват да се конкурират помежду си, да привличат хора от съседни на тях компании. Търсят се и възможности да бъдат изнесени някои от дейностите извън София.

80% от аутсорсинг индустрията е концентрирана в София. Други градове, които привличат компаниите в бранша са Варна, Бургас, Пловдив.

Владимир Данаилов, директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, обясни, че София формира една трета от износа на България. Той коментира, че само през 2018 г. очаква 180 хиляди повече офис площи. Към последното тримесечие на 2017 г. аутсорсинг индустрията разполага с 1.7 млн. кв. м. офис площи. Предстои Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции да сключи договор за партньорство с Лондонската агенция за инвестиции, така че българският бизнес да намира по-лесно партньори във Великобритания, да се развиват и така наречените развойни и научни проекти.

На 26 февруари ще се проведе семинар конференция за възможностите на българския бизнес в Лондон. Предвижда се и разработването на платформа, която директно да свърже бизнеса с образованието.

Павлова иска да сме дигитален хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация

Павлова иска да сме дигитален хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация

Тя е готова Българското председателство да е Балканско председателство