"България е рекордьор по нарастване на заплатите, но възнагражденията у нас са далеч от тези в останалите страни в ЕС." Това заяви социалният министър Бисер Петков пред bTV.

Петков посочи, че доходите нарастват, като средната работна заплата според НСИ е 1208 лв. в първото тримесечие.

Той уточни, че работещите бедни у нас са 600-800 хил. души, като това са хора, които получават доходи от труд, но те не им стигат, за да покрият издръжката си на живот.

Социалният министър отбеляза, че един от лостовете за влияене на правителството върху доходите е размера на минималната работна заплата, а тя е скочила от 510 на 560 лева.

Бисер Петков се хвали с ниската безработица - 5.3%

Бисер Петков се хвали с ниската безработица - 5.3%

По думите му се наблюдава тенденция за намаляване на беразботните

Не е било постигнато споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват, категоричен е Петков.

По думите му друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез "социалните трансфери" като целевите помощи за отопление.

Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че средствата да бъдат адекватни и да няма изключени.

Агенцията по заетостта отчете най-ниската безработица в историята си

Агенцията по заетостта отчете най-ниската безработица в историята си

През май регистрираните безработни са били 175 399 души

По данни на КНСБ издръжката на живот за семейство с двама възрастни и две деца е 2448 лева. За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева.

Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. Реално обаче тя е по-малко, според данните на синдикатите.