Ефективното управление на финансовите инструменти ще доведе до ефективност на икономиката ни. Тази позиция изрази председателят на сметната палата Цветан Цветков по време на конференция на тема "Финансови инструменти на ЕС- поуки и перспективи".

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова подчерта, че България е давана за пример в ползването на финансови инструменти. "Успели сме ефективно не само да инвестираме тези средства, но виждаме възвръщаемост на тези инвестиции", добави Павлова.

Възвръщаемостта от финансовите инструменти за градско развитие е в троен размер. В настоящия програмен период 10% от средствата ще бъдат инвестирани по линия на финансовия инженеринг. "Не трябва да противопоставяме фондове с безвъзмездно финансиране", посочи Павлова по повод бъдещето на кохезионната политика и еврофондовете след 2020. Тя добави, че научените уроци са важни.

България иска опростяване на процедурите за европейските фондове

България иска опростяване на процедурите за европейските фондове

Защитаваме резултатите от политиката за сближаване на регионите в ЕС

Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата, очерта, че ЕС е изправен пред редица предизвикателства - икономическата криза, Брекзит, мигранстската криза, младежката безработица.

Въпреки това според статистика на Европейската сметна палата България се нарежда на седмо място по усвояемост на финансовите инструменти в ЕС. 

В последните години има увеличение на използването на финансовите инструменти - 16 милиарда евро за миналия програмен период. За равносметка за този програмен период използваните финансови инструменти са в размер на 26 милиарда евро. Само Сметната палата на ЕС е проверила 1 025 инструмента.

Втори сме по усвояване на европари за малки и средни предприятия

Втори сме по усвояване на европари за малки и средни предприятия

Евродепутатът Искра Михайлова обясни, че това се дължи на активността

"Предимствата са ясни", изтъкна Иванова, но добави и че в същото време има и слабости в използването им.

Първият проблем е свръхкапитализацията в първоначалния етап. 177 инструмента по регионалния фонд и 53 от социалния фонд са изплатили само 1/3 от средствата си. Това ниско усвояване се дължало именно на тази свръхкапитализация.

На второ място - едва 2% от инструментите са успели да привлекат частен финансов ресурс, по думите ѝ.

Друг проблем е "револвиращия ефект" на финансовите инструменти. Често след приключване на програмния период има загуба на този револвиращ ефект.