Задължението на банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно е поредната стъпка към внедряване на полицейщина в банковата система. Това заяви прeд bTV финансистът Емил Хърсев по повод промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Той обясни, че въпреки че финансовите институции се опитват да противодействат на тези мерки, световната или поне европейската тенденция от последните десет години е именно тази - непрекъснато налагане на нови бюрократични изисквания.

Съгласно последните конституционни промени, извършени в закона, от финансовите институции вече се изисква периодична актуализация на информацията за клиенти. Според Хърсев това е поредното доказателство, че целта е банките да бъдат превърнати във "филиал на полицейските участъци".

Работодатели настояват за промяна в мерките срещу прането на пари

Работодатели настояват за промяна в мерките срещу прането на пари

Искат премахване на нотариалната заверка на подписа за деклариране на действителни собственици в Търговския регистър

Той поясни, че не е задължително изискваната идентификация на клиента да бъде физическа със заставяне той да се яви на определено място, а може да е и с помощта на телекомуникационни технологии.

Финансистът подчерта, че промените са били приети още през март и не са свързани с теча на информация от системата на НАП. Той не смята, че има риск от изтичане на лична информация заради хакерската атака.

В банковата система такова нещо като отпускане на кредит без идентификация на клиента няма, подчерта той и обясни, че това не е в интерес на кредитора.

Относно сигурността на банковата система Хърсев бе категоричен, че стрес тестовете, проведени от Европейската централна банка, не са показали нищо по-различно от това, което вече са установили проведените тестове от БНБ - няма нито една българска банка, която да не покрива европейските изисквания.

Петър Андронов: Банките ни се представиха достойно на европейските стрес-тестове

Петър Андронов: Банките ни се представиха достойно на европейските стрес-тестове

Оценката на ЕЦБ е "много професионална" и "без компромиси"