Масов данъчен контрол започна в зимните курорти в началото на годината, съобщиха от приходната агенция. Стотици инспектори на НАП, съвместно с екипи от МВР ще извършват наблюдения. Част от тях са явни, но и много ще бъдат скритите, които ще са от инспектори, представящи се за клиенти.

Рекордна събираемост отчете НАП за 2016 г.

Рекордна събираемост отчете НАП за 2016 г.

1,9 млрд. лв. повече събрани приходи има спрямо миналата година

От НАП поясниха, че ще се прави и инвентаризация на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите. Ще следят и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти.

На постоянно наблюдение са подложени също борсите и тържищата, които са в близост до курортите.

Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени минимум 15 000 проверки.

Пуснаха новите данъчни декларации на сайта на НАП

Пуснаха новите данъчни декларации на сайта на НАП

2 май е крайният срок за подаване

По време на кампанията данъчните ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП. Софтуерът автоматично ще посочва обектите, чиито обороти се различават значително от средните за съответния регион. Те определено ще представляват интерес за проверяващите.

В акцията отново ще бъде използван и подходът на т.нар. открито наблюдение, при който в рамките на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП. Оборотите, отчетени по време на наблюдението, ще се сравняват с минали периоди. Ако има значителна разлика, приходната агенция може да започне ревизия.

По време на кампанията ще проверяват и имущественото състояние на физическите лица, които са собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти. Големи разминавания между това, което демонстрират като жизнен стандарт, и това, което декларират като доход, също ще е повод за по-щателно нищене.

Зимната кампания на НАП е продължение на аналогичния подход, използван през лятото по Черноморието, поясниха от НАП. Тогава за 3 месеца оборотите в летните курорти надхвърлиха 5 млрд. лв., броят на касовите апарати се увеличи с близо 10%, а приходите от ДДС във Варна и Бургас нараснаха с близо 40 млн. лв.